sâmbătă, 21 mai 2011

Impresii Sarajevo - e greu sa gasesti un mix bun - Partea III - 2 zile in Sarajevo

Am ajuns in Sarajevo pe la 4 dupa amiaza, ora locala. Un drum superb de 985 km fix de la Bucuresti, dar al naiba de obositor. Intrarea in Sarajevo a fost abrupta rau, la propriu, pentru ca orasul e situat intr-o vale si inconjurat de, uimitor dar adevarat, munti.
Prima impresie a fost de uluire pentru ca am dat de un oras cu adevarat modern, curat, cu mult verde (deh...e in munti) cu un asfalt perfect, de mai mai sa cred ca am nimerit in Berlin nu in Sarajevo. Cred ca la uluirea mea au contribuit foarte mult si ideile preconcepute ale unuia care a crescut cu melodia lui Dr Alban - Fire in Bosnia. :)) Insa la prima vedere urmele razboiului sunt invizibile.
Am setat GPS-ul pe adresa hotelului, si m-a dus in ditamai bulevardul cu 5 benzi pe sens. Aveam rezervare facuta la Hotelul Merona, prin www.booking.com.

Prefer de cele mai multe ori sa imi fac singur rezervarile, apeland foarte rar la serviciile agentiilor de turism, iar booking.com mi s-a parut tot timpul cel mai complet site de booking online, iar ratingul hotelurilor este, pana acum cel putin, impecabil.
Hotelul asta Merona este destul de greu de gasit, pentru ca este foarte mic. Am reusit performanta de a trece de 3 ori pe langa el fara sa il vad. Deja incepusem sa ma enervez pana cand mi-a sarit in ochi o reclama pe o cladire: Merona Spa & Rooms. Am parcat, am coborat....n-am gasit nici o usa. De fapt era o usa incuiata care era a unei firme de imobiliare. Incercuind cladirea am gasit pana la urma un lift, langa usa imobiliarelor, pe care, probabil  din cauza de capiat ce eram nu o vazusem inainte. Langa lift un istoric al etajelor, iar la etajul 3 semnul unui pat. Deja incepusem sa ma enervez, si sa blestem momentul de ispiratie in care am ales hotelul asta. Intru in lift, cobor la 3 dau de un birou de receptie, gol. Sun la zdranganeaua aia si apare o tanti intre doua varste, care incepe sa ma intrebe diverse pe sarbeste. Engleza nu, Italiana nu, Franceza nu. Stie Germana da pe mine nu m-ajuta cu nimic. Pana la urma imi da in cap sa-i zic "rezervationen" si sa-i arat pasaportu se prinde si pana la urma imi da cartela de la camera. Ei, cum am intrat in camera mi-au trecut toti nervii. Una dintre cele mai faine camere de hotel in care am intrat vreodata. Baia dementiala patul si mai si. Ditamai plasma pe perete. Site-ul hotelului cu poze cu tot il gasiti aici. Pretul a fost super ok, 41 de euro pe noapte cu mic dejun inclus, la rezervare prin booking. La receptie este 120 de marci adica aproximativ 60 de euro.
Review-ul hotelului Merona ar suna cam asa:
Minusuri :
 - hotelul nu prea este potrivit pt calatori business, nu ai birou in camera, prize etc...stai cu laptopul in pat.
 - este destul de departe de centru dar aproape de statia de tramvai.
Plusuri:
 - camerele superbe, cel mai mare pat in care am nimerit si cu cea mai buna saltea. :)
 - la micul dejun poti comanda orice.
 - serviciile spa oferite, pentru cei interesati, in special doamne: sauna de vreo nu stiu cate feluri, peeling, manichiura si tot felul de din astea.
Hotelul este potrivit in special pentru un weekend romantic cu persoana iubita, pe termen lung sau pe termen scurt...dupa preferinta fiecaruia. :)
Data viitoare o sa incerc Hotelul Sarajevo care pare mult mai potrivit pentru scopurile vizitelor mele.
Dar destul despre hotel.
Dupa ce m-am cazat, am plecat la masa cu unul din partenerii de afaceri. M-a dus la un restaurant in afara orasului, ceea ce inseamna ca era in munte efectiv, cu o terasa superba prin mijlocul careia trece un parau. Din pacate singur nu o sa-l nimeresc niciodata. Mancarea excelenta ca in toate tarile fostei Iugoslavii, eu am incercat coaste de vitel inabusite, vitel care, dupa cum mi s-a spus, era atat de tanar incat in UE e ilegal sa-l tai. Absolut delicioase. Am baut 3 beri care adunate cu oboseala m-au trimis direct in pat de unde nu m-am mai sculat pana a doua zi dimineata.

A doua zi m-am trezit buimac de ata somn, dar cand am deschis geamul a crescut inima in mine. Ploua mocaneste, si un frig ca-n toiul iernii, moment in care m-am felicitat ca nu am plecat cu motocicleta.
Dupa micul dejun, am plecat sa rezolv ce aveam de rezolvat, pe la ora 2 erau toate gata si am pornit sa vizitez orasul.

Asediu Sarajevo
Dupa cum am mai spus Sarajevo e situat intr-o vale inconjurata de munti de jur imprejur. Lucru care a inlesnit mult asediul fortelor sarbe dintre 1992 si 1996 si blocada impusa orasului. La recensamantul din 1991 Sarajevo avea 435 de mii de oameni. In momentul de fata orasul are 300 de mii de locuitori. Dar aceste momente de trista amintire au trecut, si sa speram ca nu vor mai reveni niciodata.
In 1984 Sarajevo a fost oras olimpic, partiile sale aflate la 30 de km de oras, pe muntele Jahorina fiind unele dintre cele mai apreciate din Europa.
Sarajevo
Sarajevo este supranumit si Jerusalimul Europei, datorita diversitatii religioase, in oras convietuind sarbi ortodocsi, croati catolici, evrei si bosniaci musulmani de sute de ani. Cred ca este singurul oras din lume unde pe o raza de 500 de metri gasesti o biserica catolica, una ortodoxa, o sinagoga si vreo 2 moschei.


Arhitectura orasului este un incredibil mix intre arhitectura otomana de la inceputurile orasului, fondat pe la 1400 de turci, cladiri tipic austriece din perioada de ocupare habsburgica si binecunoscuta noua arhitectura comunista. Orasul e dispus pe lungime de-a lungul raului Miljacka, are practic un singur bulevard mare care strabate orasul, de-a lungul caruia putandu-se observa toate stilurile arhitectonice mai sus mentionate. Este absolut incantator de observat cum fiecare perioada si-a adus contributia la arhitectura orasului fara insa a influenta sau a distruge ceea ce ea deja construit, din contra reusind sa puna mai bine in valoare fiecare perioada a istoriei orasului. Daca intri in oras dinspre Mostar, o sa ai impresia ca ai ajus intr-un fel de...Ramnicu Valcea, blocurile comuniste nefiind totusi atat de hidoase ca in Bucuresti. Urmeaza cladirile in stil germanic, printre care se diferentiaza Universitatea,si cladirile diverselor ministere, si se termina cu minunatul oras vechi, tipic otoman cu stradute inguste si intortocheate, case si primitoare, negustori de alamuri, mirodenii, aur si tot felul de marfuri. In orasul vechi se gasesc si majoritatea obiectivelor turistice "clasice" ale orasului, precum si o gramada de restaurante de tip fast food care servesc specialitatile locale Cevapi (un fel de mici), Burek (placinta cu carne), Ražnjići (kebap) .  
Sebilj
Inima orasului vechi se cheama Bascarsija iar punctul central este reprezentat de Sebilj, un fel de tasnitoare aflata in piata centrala a orasului vechi. De aici pornesti pe stradutele inguste pentru a descoperi comorile Sarajevo-ului.
Podul Latin
Urmele gloantelor in cladiri
Sah big scale
La fiece colt de strada dai de o biserica, o moscheie, o sinagoga. Cele mai importante sunt: Gazi Husrev-begova Dzamija (Gazi Husrev Bey’s Mosque), Careva Dzamija (Emperor’s Mosque), Franjevacka Crkva Sv Ante Padovanskog (Franciscan Church), Old Orthodox Church (Stara Pravoslavna Crkva), Ashkenazi Synagogue. Podul pe care ducele Franz Ferdinand a fost asasinat in 1914 (Latin Most), ceea ce a dus la inceperea primului razboi mondial este alta bucatica a istoriei zbuciumate a orasului.
Daca te uiti atent inca se mai pot observa urmele razboiului de acum 15 ani, insa viata isi reintra usor usor pe fagasul normal. 
Un "must" atunci cand ajungi in Sarajevo este sa vizitezi "Tunelul vietii" un tunel lung de vreo 700 de metri, din care insa doar 25 sunt deschisi pentru vizitare, prin care bosniacii din Sarajevo-ul asediat de sarbi se aprovizionau. Era singura cale de evacuare a ranitilor si de aprovizionare cu mancare, arme, combustibili etc. Mai multe informatii gasiti aici. Eu din pacate nu am avut timp sa ajung sa-l vizitez insa data viitoare promit sa ma revansez. :) 
In partea habsburgica a orasului care continua partea otomana se gasesc sediile institutilor, centrele comerciale (cel mai mare este BBI center pe strada Maresal Tito). Asta pentru pasionati de shopping, aici se gasesc mai toate brandurile importante si firmele de imbracaminte, incaltaminte...etc. Alt mall ceva mai micut este ALTA aflat nu departe de centrul orasului, exact la intrepatrunderea arhitecturii comuniste cu cea austriaca. 
In concluzie, Sarajevo este un oras superb, cu o istorie zbuciumata, care a rezistat trecerii anilor ca un amalgam de culturi, religii si mentalitati, in care ai ce vedea, care te surprinde placut la fiece colt de strada si iti ofera "satisfactii" turistice nebanuite. Cred ca nicaieri spiritul balcanilor cu toata diversitatea lor nu este mai puternic ca aici, iar sloganul Uniunii Europene - Unitate in Diversitate i se potriveste perfect Sarajevo-ului. E greu sa gasesti un mix bun, dar la Sarajevo ai toate sansele. 

4 comentarii :

  1. Frumos in Sarajevo mai e sa te catzeri pe nenorocirile alea de stradute inguste in panta si dupa ce urci pana iti vine rau sa te uiti in spate. E minunat, se vede tot orasul ca in palma, de asta l-au si asediat sarbii cu atata usurinta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am fost la Sarajevo si am avut la dispozitie timp sa luam pulsul orasului si pot sa spun ca m-am simtit foarte bine. Seara in centrul vechi pietonal este o atmosfera fantastica plina de energie si de viata probabil urmare a suferintelor pe care le-au indurat in timpul asediului. acat ca sunt provocari si alimentari ale urii interetnice.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, Sarajevo este un oras minunat, cand il vizitezi prima data ramai impresionat de diversitatea si istoria lui, precum si de amabilitatea oamenilor. Si inca ceva: taxiurile sunt cele mai ieftine din toata Europa. Dupa ce m-am cazat, am rugat la receptie sa-mi cheme un taxi. Nu aveam marci convertibile si i-am spus soferului ca-i platesc in Euro. L-am intrebat cat face cursa pana in Bascarsija si mi-a raspuns ca aproximativ 2-2,5 Euro. I-am zis ca e OK, i-am dat 5 Euro si i-am spus sa pastreze restul. Nu a fost insa de acord si mi-a zis ca daca nu ma grabesc, ma va plimba suplimentar prin centru pentru bacsisul pe care am vrut sa i-l dau. Si uita asa am facut un adevarat tur de oras cu numai 5 Euro. Cert este ca de abia astept sa vizitez din nou Sarajevo, prima data (si datorita prejudecatilor) am stat doar 2 zile si jumatate. Este drept, pe soselele din Bosnia si Hertegovina viteza maxima este 80 km/h (nu au decat cativa km de autostrada la iesirea din Sarajevo spre Mostar - asta este un drum senzational pe valea raului Neretva, cu peisaje incredibile), dar ar fi si pacat sa mergi mai repede si sa nu admiri privelistile de basm. Parerea mea este ca in cativa ani, Bosnia Hertegovina va deveni o destinatie de vacanta foarte cautata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, Sarajevo este un oras minunat, cand il vizitezi prima data ramai impresionat de diversitatea si istoria lui, precum si de amabilitatea oamenilor. Si inca ceva: taxiurile sunt cele mai ieftine din toata Europa. Dupa ce m-am cazat, am rugat la receptie sa-mi cheme un taxi. Nu aveam marci convertibile si i-am spus soferului ca-i platesc in Euro. L-am intrebat cat face cursa pana in Bascarsija si mi-a raspuns ca aproximativ 2-2,5 Euro. I-am zis ca e OK, i-am dat 5 Euro si i-am spus sa pastreze restul. Nu a fost insa de acord si mi-a zis ca daca nu ma grabesc, ma va plimba suplimentar prin centru pentru bacsisul pe care am vrut sa i-l dau. Si uita asa am facut un adevarat tur de oras cu numai 5 Euro. Cert este ca de abia astept sa vizitez din nou Sarajevo, prima data (si datorita prejudecatilor) am stat doar 2 zile si jumatate. Este drept, pe soselele din Bosnia si Hertegovina viteza maxima este 80 km/h (nu au decat cativa km de autostrada la iesirea din Sarajevo spre Mostar - asta este un drum senzational pe valea raului Neretva, cu peisaje incredibile), dar ar fi si pacat sa mergi mai repede si sa nu admiri privelistile de basm. Parerea mea este ca in cativa ani, Bosnia Hertegovina va deveni o destinatie de vacanta foarte cautata.

    RăspundețiȘtergere

Simte-te ca Ilie Dobre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...