joi, 26 mai 2011

Tinutul Secuiesc - Pe doua roti in Secuime - Partea III - Sovata, Targu Mures, Sighisoara

Rasarit de Soare Homorod
     A doua zi dimineata ne-am trezit cu noaptea in cap, pe la 6 dimineata, odata cu gainile cu care de fapt mersesem si la culcare. S-a dovedit a fi pana la urma un lucru bun, deoarece am reusit sa prindem un superb rasarit de soare din spatele muntilor. Dupa micul dejun, un pic cam prea "continental" pentru o pensiune traditionalista cum se vrea Lobogo, am pornit catre Targu Mures via Sovata. La Sovata mai fusesem in urma cu ceva ani, iar statiunea mi se paruse destul de mohorata si parasita, insa se efectuau lucrari de amenajare, iar acum aveam ocazia sa vedem ce a iesit.
Drumul de 60 de km de la Odorheiul Secuiesc spre Sovata este perfect pentru orice motociclist: asfalt bun, curbe din belsug, peisaje superbe, destul de liber. Acuma nu stiu daca o fi fost soarele diminetii combinat cu faptul ca ma simteam si eu in sfarsit odihnit, dar mie mi-a placut drumul asta extrem de mult. In toate satele prin care am trecut, o multime de vanzatori ambulanti pe marginea drumului asteptau clientii cu diverse suvenire si alte lucruri mai folositoare sau nu. Pana sa ajungi la Sovata treci prin Praid, unde se gaseste si una dintre cele mai mari saline din tara, recomandata in tratarea afectiunilor respiratorii si a altor afectuni la care poate ajuta din plin si crama imensa din interiorul salinei. De vizitat neaparat si satul si Salina Praid, ambele avand un farmec aparte.

Sovata - Lacul Ursu
La intrarea in Statiunea Sovata ne-a intampinat un sens giratoriu imens plin cu lalele rosii inflorite de era sa intru direct in mijlocul lor de buimac de admiratie ce ramasesem. Am scapat si de asta cu bine, si am oprit in centrul statiunii, la lacul Ursu, de fapt am intrat in mijlocul parcului pana la lacul Alunis.
Muntele de sare
Statiunea arata excelent, cred ca dintre statiunile balneo din tara, Sovata este cel mai bine renovata si intretinuta, trotuare noi, garduri vopsite, case renovate, flori peste tot. Lacurile nu erau tocmai curatate, dar nici sezonul nu incepuse inca, era frig pentru baie totusi era destula lume. Sovata pare un loc perfect pentru a te relaxa cateva zile, si a scapa de agitatia, zogomotul si poluarea orasului plimbandu-te pe aleile sale catre Muntele de Sare sau Lacurile Negre, Verde sau Rosu, toate fiind arii protejate si monumente ale naturii, alegand traseele prin padure catre Lacul Mierlei sau de ce nu, urmand tratamentele si procedurile medicale. La Sovata se trateaza afectiuni ginecologice, reumatice, endocrine si neurologice, Sovata fiind recunoscuta ca "fabrica de copii" a tarii, dand nastere zicalor  "du-ma mama la Sovata, ca sa il cunosc pe tata" sau "La Sovata, unde-i fericita fata". Numai motive sa vii aici. :)
Centru Tg Mures
Din Sovata am facut pana la Targu Mures vreo 45 de minute drumul fiind in continuare foarete bun, iar curbele de pe dealul dinaintea intrarii in oras absolut dementiale. Despre Targu Mures nu prea am multe de spus, oras tipic ardelean, curat, aerisit, cu centrul vechi in care se pastreaza aerul medieval. Nu am avut foarte mult timp de plimbare, insa am vazut ca din punct de vedere al agrementului Targu Mures sta excelent, cu Gradina Zoologica foarte bine amenajata, un imens parc de joaca pentru copii, trenulet vata de zahar, mici, si chiar daca nu se deschisese inca, strandul care mi-a fost laudat de toata lumea. In orasul asta mi s-a adresat cea mai tampita intrebare pe care mi-a fost dat sa o aud, intr-un bar de fitze din centrul orasului: "Doriti sa va torn berea cu spuma, sau fara spuma?". Eu am ramas blocat si nu mai stiu sa va spun cum Dumnezeu a turnat-o. Am baut si am plecat naiba in alta parte, n-am mai intrebat nimic de frica raspunsurilor.
Dupa cum am mai zis, acolo am mers la niste prieteni, desci despre cazare in Targu Mures nu stiu sa va spun, insa orasul fiind mic, zona nu cred ca are prea mare importanta, si desi prietenii nostri stau pe la periferie, cartierul arata mai ingrijit decat Bucurestiul in fata la Inter.

Turnul cu Ceas Sighisoara
Speriati de prognoza meteo care anunta incepand cu ora 3 dupa amiaza furtuni si grindina, am plecat dimineata la 8 din Targu Mures. La 9 eram deja in Sighisoara inghetati bocna. Am intrat cu motocicleta pana in centrul cetatii, la Turnul cu Ceas si cred ca le-am dat trezirea la toti. pe mine Sighisoara nu m-a impresionat niciodata, probabil pentru ca de fiecare data cand am fost pe-acolo era foarte aglomerata. Ei bine, la ora 9 dimineata duminica, cand nu e nici dracu pe strada, e absolut superba. Pacat ca era totul inchis si nu am gasit sa bem o cafea decat in benzinarie.

Am plecat repede la drum, si pana la Brasov nu am mai oprit decat la Rupea, intr-un camp plin cu papadii. Pe la Predeal au inceput sa se adune norii, ne-a picurat pentru vreo 10 minute insa am ajuns in Bucuresti intregi, uscati si morti de foame.
In total am facut cam 1000 de kilometri, multi dintre ei prin niste jocuri cu adevarat idilice, am vizitat locuri frumoase cu oameni frumosi, am sarit peste poate si mai multe locuri superbe.
Vreau sa mentionez ca in toata excursia asta nu am intalnit nici un roman de etnie maghiara care sa refuze sa vorbeasca romaneste cu noi, ca in celebrul mit..."m-am dus sa cer paine in romana si nu a vrut sa-mi dea". Sa vorbeasca foarte prost romaneste da, dar s-au chinuit sa se faca intelesi pe limba mea.

Concluzia acestei excursii e destul de simpla si o stim cu totii de mult timp: frumoasa tara, pacat ca-i guvernata.
Lacul Ursu


Lacul Rosu Sovata

Restaurant Vlad Dracul Sighisoara

Labush

Sighisoara

Incepe munca

Floricele

Cetatea Rupea


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Simte-te ca Ilie Dobre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...