Tinutul Secuiesc - Pe doua roti in Secuime - Partea II - Targu Secuiesc, Covasna, Homorod
A doua zi dimineata, dupa cafea, sau mai bine zis dupa 3 in 1, ne-am plimbat un pic prin statiune. Pustiu rau de tot. Am inteles ca aici sezonul estival este similar cu cel de la mare, lumea vine doar in lunile de vara. Parcul din centrul statiunii nu arata rau insa lacul Ciucas, alta data punct major de atractie era acum plin de frunze si matasea broastei. Am aflat ca de vreo 3 ani nu l-a mai curatat nimeni, oricum frunze cad in fiecare an, deci...ce sens are?.
Biserica Ortodoxa Tusnad
Pensiunea noastra este pusa fix intre Biserica Ortodoxa si cea Catolica, iar cum in vinerea respectiva era Izvorul Tamaduirii, in ambele se tineau slujbe, pe care le-am intrerupt eu cand am pornit motocicleta. Ce mi-a placut foarte tare a fost ca oamenii veneau impreuna la Biserica pana la poarta, mai apoi, in functie de in care fusesera botezati, alegand in care sa intre.
Planul pentru ziua de azi era destul de lejer, cazarea o aveam in Baile Homorod care erau doar la vreo 80 de km distanta, deci ne-am decis sa mergem sa vizitam si Targu Secuiesc si Statiunea Covasna, pentru care trebuia sa facem un ocol destul de considerabil. Am legat din nou bagajele pe motocicleta, ne-am echipat, am lasat cheile in cutia postala si am pornit la drum. Pentru vreo 70 de metri pana la prima benzinarie. :))
Drum DN11B
Centru Tg Secuiesc
Spre Tg Secuiesc sunt doua rute posibile, cea mai scurta prin Baile Balvanyos, adica acelasi drum facut cu o zi inainte pana la lacul Sfanta Ana, iar a doua pe DN11B care insemna sa mergem spre Miercurea Ciuc vreo 15 KM iar apoi dreapta sper Tg Secuiesc. Evident, ales-o pe cea de-a doua ca n-aveam chef sa-mi rup salele inca de la 10 dimineata. Si bine am facut. Este unul dintre cele mai frumoase si pitoresti drumuri parcurse de mine vreodata, complet liber, am vazut abia vreo 10 masini si mult mai multe oi, cu asfaltul in stare buna pe cea mai mare portinune. In cei 60 de kilometri am intalnit doar vreo 3 sate si alea parca inghetate in timp acum vreo cateva sute de ani. Dupa multe opriri pentru poze si admirat peisajul am ajuns in Targu Secuiesc, oras tipic transilvanean, micut, ingrijit, linistit si curat cu foarte multe fabrici de confectii din ce m-am prins eu dupa anunturi. Ne-am plimbat putin prin centru, am admirat statuia unui mare om de origine maghiara de care in restul tarii sigur n-a auzit nimeni si dupa ce am mancat in singurul restaurant pe care am reusit sa-l gasim, am plecat catre Covasna, sa vedem si noi ce tot cauta Basescu acolo. In concluzie daca aveti drum prin zona, merita sa va rupeti cateva minute pentru a vizita Targu Secuiesc.
Pe harta drumul arata 35 de km. In doua ore fix am fost acolo. Din cei 35 de km, cam 15 sunt plini de gropi iar ceilalti 20 nu mai au asfalt, din fericire insa efectuandu-se lucrari de reparare. Uimitor dar pe drumul asta chiar se lucra, am vazut mai rar atatia muncitori facand efectiv ceva in acelasi timp in afara de sa joace table. O fi fost inspectie sau ceva. :) Intr-un final apoteotic am ajuns in Covasna si pot spune cu mana pe inima ca nici pana azi nu m-am prins ce are asa special statiunea asta. Asezata la poalele muntilor, aer curat, recomandata pentru cardiaci, dar nimic deosebit. Poate sunt eu carcotas. Merita vizitata Valea Zanelor, de la Covasna sunt indicatoare spre Comandau, noi nu am mers decat pana unde s-a terminat asfaltul. Mai multe detalii puteti vedea in filmuletul facut de Realitatea:
Pe noi ne-a gonit insa un nor amenintator asa ca am pornit din nou la drum. Ne-am intors spre Sfantu Gheorghe, sa nu mai trecem prin chinurile aceluiasi drum, iar apoi spre Miercurea Ciuc.
Muzeul Secuiesc Mc. Ciuc
La Miercurea Ciuc am ajuns cu norul deasupra capului ca-n desenele cu Droopy, insa din fericire doar a ascuns soarele, fara a ploua nici un pic. Nu ai cum sa ratezi intrarea in Miercurea Ciuc deoarece practic se termina asfaltul si incepe o succesiune abracadabranta de gropi, delusoare, santuri, cratere si alte forme de relief datorate eroziunii. I-am multumit in gand primarului alaturi de tot neamul sau si am oprit in centru pentru a incerca sa ne dezmortim. Comparativ cu Sfantu Gheorghe, Miercurea Ciuc chiar e oras, cu cetatea Miko in centrul orasului, care actualmente gazduieste Muzeul Secuiesc, o piata centrala imensa ca sa fie loc sa-l spanzure pe Avram Iancu, cladiri cu o arhitectura deosebita printre care si primaria pentru cladirea careia s-ar parea ca sunt bani, si, cel mai important Fabrica de Bere Ciuc.
N-am zabovit mult, fiind deja obositi dupa gropile din drumurile patriei, eu abia imi mai simteam mainile, si am pornit spre pensiunea din Baile Homorod, la doar 20 de km distanta. Dupa ce am iesit din Miecurea Ciuc drumul a fost excelent, asfaltul perfect, s-a indepartat si norul de deasupra capului ce sa mai...incepeam sa vad din nou in culori. La Baile Homorod am ajuns repede si era sa trecem la fel de repede de ele, statiunea fiind formata din vreo 5-6 case si 3 pensiuni si neavand o lungime mai mare de 300 de metri intre indicatoarele de intrare si iesire. Ne-am cazat la pensiunea Lobogo care poarta denumirea izvorului de ape minerale din curte. Pensiunea cred ca merita vizitata mai ales iarna avand o partie amenajata practic in curte, cu teleschi si tot ce trebuie, niste casute foarte primitoare pe langa corpul central, cai pentru echitatie si un restaurant foarte bun. Fericirea ca am ajuns si pot in sfarsit sa ma odihnesc mi-a fost repede spulberata. Nu mergea POS-ul ca sa platesc cu cardul, drept urmare, am luat camera, am dat bagajele jos si m-am urcat din nou pe motocicleta sa ma duc la Odorheiul Secuiesc sa scot bani. 16 kilometri de drum bun, multe curbe, la intrare in Odorhei radar, noroc ca era aglomerat. Orasul asta cred ca este destul frumos si asezat insa la cat de obosit eram nu am avut timp sa ma prind, am oprit la primul bancomat vazut,scos bani, intors, mancat, baut, somn.
Bah, dar in pozele cu motorul sunt doua casti. De ce nu face unu poze celuilalt? sau vrei sa faci numai poze motorului?
RăspundețiȘtergere