luni, 30 mai 2011

Impresii despre Zagreb - Capitala Croatiei si... cam atat

   Croatia este, daca nu punem la calcul si mica Slovenie, cea mai dezvoltata si avansata tara dintre statele componentele ale fostei Iugoslavii. Asta se datoreaza in special faptului ca au fost scutiti de alte conflicte dupa separarea din 91-92 beneficiind de suportul insemnat al Vestului, si de sprijinul lui Dumnezeu care i-a blagoslovit cu una dintre cele mai frumoase coaste din lume, Coasta Dalmata.
Daca ne uitam la Slovenia si Croatia ne putem doar imagina ce ar fi fost astazi Iugoslavia daca nu ar fi existat razboaiele, probabil una dintre cele mai dezvoltate tari din Europa.
Dar n-o sa va povestesc acum despre asta, ci despre Zagreb, capitala Croatiei si cel mai important oras al tarii. Trecusem de cateva ori pe langa Zagreb, in drum spre alte destinatii mai ofertante, insa pana sa fiu nevoit sa ajung acolo pentru vreo doua zile cu treaba, nu gasisem timpul necesar pentru a vizita orasul.
Cum ajungi acolo?
La Zagreb poti ajunge pe doua rute:
Prima via Belgrad cu iesire din tara pe la Portile de fier si despre care am mai scris aici. De la Belgrad nu faci altceva decat sa tii autostada pana la Zagreb pe toti cei 430 de kilometri ai sai.
Si cealalta ruta -  via Budapesta. Din Bucuresti traseul logic ar fi Pitesti - Valcea - Sibiu - Deva - Arad si iesire din tara pe la Nadlac. De acolo, pana termina ungurii autostrada, se merge pana la Szeged pe drum cu 2 benzi, cu ceva gropi, iar de la Szeged autostrada pana la Zagreb, trebuie doar sa urmaresti indicatoarele. Ca sa scap de tirurile de la Nadlac, am avut o data inspirata idee de a iesi pe la vama Turnu. Ei, sa dea dracu sa mai aud pe careva ca ungurii nu au drumuri proaste. Il au pe asta si taman eu m-am nimerit sa-l gasesc...macar era foarte liber....ceea ce e logic avand in vedere starea asfaltului.
Drumul pana la Zagreb are cam 1200 km indiferent pe ce parte o iei. Eu il prefer pe cel pe Belgrad, e ceva mai rapid deoarece ai mai putin de mers pe fascinantele sosele romanesti, plus nu o sa ma satur niciodata de clisura Dunarii.


Biserica Sf. Marcu
Dar sa trecem la oras. Zagrebul nu e un oras mare, are doar 700 mii de  locuitori, iar orasul este impartit ca si Belgradul despre care am scris aici in Noul Zagreb si Stari Grad, orasul vechi. Ce m-a frapat pe mine la intrarea in Zagreb este lipsa oricaror Hipermarketuri multinationale gen Cora, Carrefour...etc. Am inteles.ca ar avea un Metro dar eu nu l-am zarit. Au in schimb cash and carry-uri locale, iar lucrul asta, am observat mai tarziu, e generalizat cam la toate brandurile, aici fiind singurul Mall in care am intrat si nu aveau nici Kfc, nici McDonalds, nici Burger King. Dar asta cred ca e un lucru bun pentru producatorii si brandurile croate care sustin economia.
Cazare aveam rezervata la Pensiunea Jagerhorn din centrul orasului situata la 5 pasi de km zero, Trg Jelacica, pe strada Ilica, soseaua pricipala a orasului vechi, pe jumatate pietonala pe jumatate deschisa circulatiei dar toata in lucru.  Pensiunea asta a mea e situata pe partea pietonala, dar asta am aflat eu abia dupa vreo ora si ceva de invartit prin tot orasul vechi. Si am gasit-o ca am resit sa o zaresc de pe dealul care imparte orasul in doua ca altfel...nici google maps nici IGO nici tatal satelitilor lui NASA nu gasea hotelul asta. In fine, dupa ce am gasit-o am parcat masina in parcarea lor aflata la..vreo 500 de metri si am intrat in camera. Pretul a fost de 45 de euro pe noapte dar eu nu as zice ca face mai mult de 20 si asta pentru ca-l ajuta locatiei... Mobila veche, cearceafuri curate dar destul de roase si un aer conditionat pe care daca-l porneai ziceai ca a pornit reactorul de la Cernavoda...insa...printre cele mai bune preturi din oras...Zagreb-ul fiind un oras destul de scump pentru partea asta a Europei. Insa era in renovare...sunt curios daca pastreaza preturile...
Banul Joseph Jelacic
Un tur care sa cuprinda toate obiectivele majore ale Zagrebului trebuie sa aiba ca punct de plecare Piata Jelacica, in central careia, bineinteles…este un om pe un cal. Dansul este Banul Joseph Jelacic, care in afara de a da numele Pietei Centrale cu siguranta a mai facut el ceva pe la 1850 dupa cum scrie pe soclul statuii.
Dupa cum ziceam orasul vechi e impartit in doua de un deal, Orasul de jos si Orasul de sus.
Funicular Zagreb
Din Trg Jelacica, in care trebuie sa fii cu mare bagare de seama sa nu te calce tramvaiele albastre si nou noute care nu au traseul delimitat decat de sine si…cam atat…, cum te uiti asa direct in ochii calului lui Ban Joseph, il ocolesti spre dreapta, mergand spre turnurile catedralei pe care nu ai cum sa o ratezi. Pe drum e posibil sa dai si de o interesanta piata traditionala de legume si fructe numita Dolac. De aici, mai mergi un pic pe deal in sus pana la Catedrala Catolica, care domina zona. Intrarea este libera, insa fotografiatul interzis, dar fara blitz…daca iese ceva, se poate. De la Catedrala urmezi strada Tkalciceva, mai pe romaneste Lipscaniul lor, strada pietonala pitoreasca cu arhitectura veche cu influente din toate culturile care au trecut pe acolo. Tkalciceva este principalul loc de promenada al orasului, aici gasindu-se o multime de terase, restaurant, baruri, magazine de suvenire si shaormerii toate la niste preturi destul de piperate. Din Tkalciceva treci prin Poata de Piatra, loc de pelerinaj si rugaciune…sa fiu sincer…nu stiu de ce, si ajungi in varful dealului, la Biserica Sfantul Marcu din piata cu acelasi nume, probabil cea mai cunoscuta cladire din Zagreb datorita acoperisul sau al carui mosaic incorporeaza stemele Croatiei si Zagrebului. Tot in Piata asta se afla si Parlamentul Croatiei si tot de aici se poate vedea la baza dealului si pensiunea la care am stat eu. J Din Piata Sv Marko, cel mai bine e sa iei funicularul ca sa cobori in strada Ilica, el insusi o parte din istoria orasului, functionand de pe la 1890. Daca mai ai timp, chef si te mai tin picioarele, poti merge mai departe catre Gradina Botanica, pe drum intalnind multe muzee si institutii publice gazduite de cladiri somptuoase cum ar fi Gara sau Teatrul National.  
Catedrala Catolica
De mancat in Zagreb gasesti la tot pasul. La orice colt de strada sunt shaormarii, sandwitch-uri de tot felul si cartofi prajiti cu diferite sosuri. In centru, aproape de Piata Jelacica este chiar si un McDonalds, iar pe Tkalciceva gasesti orice fel de mancare iti pofteste stomacul la momentul respectiv. Cam greu de gasit insa ceva traditional si nu cred ca sandwich-ul cu snitzel si kebap-ul  sunt traditional croate.
In concluzie, Zagrebul este un oras European, curat, frumos, corect si destul de scump care insa mie nu a reusit sa-mi transmita nimic deosebit, spre deosebire de Sarajevo sau Belgrad pare ca inca nu si-a gasit identitatea, sufletul, vibratia. Croatii sunt mai reci si mai cu nasul pe sus decat sarbii, mancarea are destul de putine influente balcanice iar Zagrebul este cred primul oras la Vest de Romania in care chiar iti dai seama ca esti plecat si nu te mai simti ca acasa. Merita vizitat daca esti in zona, insa daca nu…coasta Dalmata este mult mai interesanta.

Teatrul National

Zagreb

Piata Jelacica


Racla in Catedrala Catolica

Dolac - legume fructe


Un comentariu :

  1. Am ajuns eu anul trecut din greseala intr-o zona cu multe complexuri comerciale internationale insa nu ti-as putea spune unde era...caci cum spuneam am ajuns din greseala :)

    RăspundețiȘtergere

Simte-te ca Ilie Dobre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...