luni, 23 mai 2011

Impresii despre Belgrad - de unde veneau desenele animate - Partea II

strada Knez Mihaila 
     Ramasesem in Trg Republike, in fata Muzeului National in care n-am apucat niciodata sa intru, si a unei statui cu om pe un cal care...seamana cu toate celelalte cu oameni pe cai. Am aflat ca ar fi a lui Mihailo Obrenovici, printul care a mutat capitala la Belgrad in 1841, si care a murit, cum altfel, asasinat. Tot Printul Mihailo a dat si numele strazii pietonale Knez Mihaila, care porneste din Trg Republike si te duce pana in fata parcului Kalemegdan. Strada asta in sine este un obiectiv turistic, fiind una dintre cele mai frumoase locuri de promenada din orasele europene. 
De o parte si de alta a strazii sunt magazine care mai de care mai de lux, mai..."brand name", "fancy", "glamour" si...alte cuvinte d-astea nu mai stiu.
Deasemenea multe cladiri cu arhitectura deosebita, fiecare avand povestea ei romantica. E un fel de ce ar fi putut fi Calea Victoriei din Bucuresti dar nu este. Dupa ce te-ai saturat de clatit ochii prin vitrinele magazinelor de pe Knez Mihaila, ajungi in parcul Kalemegdan, care cuprinde Fortareata cu acelasi nume, Gradina Zoologica, Muzeul Militar si a monumentului lui Pobednik, protectorul Belgradului, care...Dzeu stie de ce, protejeaza orasul in pielea goala. O fi mai eficace asa. Parcul ofera o panorama extraordinara asupra orasului si a confluentei Savei cu Dunarea. 
Fortareata Kalemegdan
Fortareata s-a identificat pentru aproape doua mii de ani cu Belgradul, aici i-a batut Iancu de Hunedoara pe turci, si tot aici s-au perindat toate marile civilizatii ale Europei: traci, celti, romani, slavi, turci, austrieci, maghiari si...o mai fi si altii. :) 
In interiorul cetatii se gaseste o mica bisericuta si o taverna, destul de scumpa dar privelistea spre Dunare face toti banii.
Pobednik
Parcul este foarte mare, si daca e sa vizitezi si Muzeul Militar, unde se gasesc si bucati din avionul invizibil doborat de sarbi in '99, te poti trezi cu usurinta ca a trecut intreaga zi, dar nu cred sa fie cineva caruia sa-i para rau. 
Iubitorii de animale dar si copii din fiecare dintre noi vor gasi in Gradina Zoologica din Parcul Kalemegdan una dintre cele mai frumoase, ingrijite si "aprovizionate" gradini din Europa. De la lei albi, tigri albi, camile, elefanti la bufnite, condori, gaste, rate si gaini. Astea din urma se plimba libere pe aleile Gradinii. 
Tot e bine ca puteau sa lase tigrii. :) Plus ca e singura Gradina Zoo, de care sa fi auzit si eu, situata in centrul orasului. Nu e insa bine sa o vizitezi la 9 dimineata in timpul saptamanii pentru ca esti singur cuc, lupilor le e foame si...credeti-ma,  sa auzi 10 lupi urland la 2 metri de tine, chiar daca sunt inchisi, este unul dintre cele mai terifiante momente pe care le poti trai. Ceva sa-ti bage frica in oase mai rau decat urletul lupilor la zoo cred ca este doar urletul lupilor in padure. Daca il auzi de aproape nu prea e bine. :)

In afara de Kalemegdan, merita vazut si palatul Printesei Ljubica, mama lui Mihailo, de pe statuia din Trg Republike. Arhitectura este tipic balcanica, cu elemente otomane, dar si occidentale. 

Catedrala Sf Sava
Catedrala Sf. Sava, este cea mai mare catedrala ortodoxa din Balcani. Asa se lauda ei, eu n-am verificat. Oricum ideea e ca...e mare. Constructia a inceput in 1985 si terminata practic in 2009.  

Mausoleul lui Tito este un alt punct important de atractie, mai ales ca face parte dintr-un complex memorial ce include Muzeul Istoriei Iugoslave. Tito cred ca este unul dintre putinii lideri comunisti care este regretat din mare parte din populatia din toate statele fostei Iugoslavii, fiind identificat cu anii de pace, bunastare si prosperitate de dinainte de izbucnirea razboaielor. Daca murea prin '78-'79, probabil ca si Ceausescu al nostru ar fi ramas in amintirea noastra ca erau national. Ghinionul lui e ca a fost sanatos. 

Ah si sa nu uit, cea mai pitoreasca strada din Belgrad, Strahinica, cunoscuta mai bine sub denumirea de Silicon Valley, oare din ce motiv? Dorobantiul paleste si isi da pumni in gura comparativ cu Strahinica. Cluburi, cafenele, restaurante si silicoaneeeeeeee. Multe silicoane, in special la chelnerite, cred ca e un criteriu la angajare, criteriu care ar trebui aplicat si la noi. Nu cred ca exista sanse de esec. 

Dar nu este obligtoriu sa te duci in Silicon Valley ca sa gasesti mancare buna. Pentru mine unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Serbiei este bucataria sarbeasca. In orice restaurant, intri, chiar si in benzinarii, nu exista sansa sa dai peste mancare proasta, indiferent de ce alegi din meniu. In combinatie cu slivovica sau cu rachiu de gutui...deja orice carciuma devine Raiul pe Pamant. Trebuie totusi mentionat restaurantul Balkan Ekspres din cartierul Zemun, care pe langa mancare excelenta ofera si o minunata priveliste a Dunarii.

Belgradul este un oras care cu siguranta mertia vizitat si descoperit, si care va oferi unele dintre cele mai placute si neasteptate suprize turistilor obisnuiti ai Barcelonei, Pragai, Budapestei si a altor orase aflate in topul destinatiilor turistice. 


Kalemegdan

Panorama din Kalemegdan

Muzeul Militar
Sava
Panorama Kalemegdan
Zoo
Zoo
Leu Alb

2 comentarii :

  1. si daca treceai in partea "noua" a Belgradului...te simteai in alt oras :). Felicitari pentru calatorie. Merita vazut!

    RăspundețiȘtergere

Simte-te ca Ilie Dobre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...