joi, 30 iunie 2011

Vacanta in Turcia - Partea II: Hotel Grand Efe Ozdere, Efes, Kusadasi, Pamukkale

Inchisesem postul anterior cu sosirea la hotelul Grand Efe din Ozdere, un mic orasel la vreo 25 de km de Kusadasi.  Am ajuns pe la 5 dupa amiaza, am parcat, ne-am cazat, chestie care a durat vreo 30 de secunde, ne-au legat niste bratari portocalii la mana sa se prinda lumea ca avem all inclusive si gata. Prima impresie a fost...asa si-asa, angajatii turci pareau plictisiti grav, dar e de inteles, insa foarte politicosi, hotelul...are maxim 3 stele desi afiseaza 4+. Camerele sunt mari, curate, au strictul necesar dar cam atat, adica aer conditionat, televizor, mobila un pic cam veche formata din dulap, pat, vreo 2 scaune si o masa pe terasa, baie cu cada si cam atat....nimic spectaculos insa totul corect. Pentru banii pe care i-am platit nici nu puteam spera la mai mult, raportul calitate/pret fiind excelent. 
Hotel Grand Efe
Dupa ce am urcat bagajele in camera, am coborat sa vedem ce si cum. Hotelul dispune de doua baruri ambele imense si cu terasa in aer liber, o sala de mese in care intra un batalion intreg + ordonantele ofiterilor, sala de fitness (vai de mama ei), un club cu mese de biliard, darts, discoteca si ce-o mai fi, niste magazinase cu diverse chestii trebuincioase, doua piscine mari plus inca doua pentru copii mici, o plaja destul de ingusta si inconfortabila, cu nisip nu foarte fin, dar ca toate din zona, Kusadasi fiind zona de coasta. Pe scurt, daca esti un o persoana sedentara care prefera doar sa stea cu burta la soare pe intreg sejurul, Grand Efe ofera absolut tot ce ai nevoie pe o raza de 50 de metri in jur, sa nu cumva sa faci febra musculara, in conditii mai mult decat decente. Pacat ca nu sunt genul...:))
Am facut si o baie in marea plina de bolovani si stanci, papucii aia de plastic sunt practic obligatorii, dupa care ne-am dus la cina. Mancarea e pe toate gusturile, tip bufet suedez, multe salate, fructe, prajituri, cred ca e ok si pentru cei mai pretentiosi, tot gasesti ceva de mancare printre toate felurile alea. Berea...desi pe butoaie scria Efes, e cam ca la noi la Mamaia pe plaja....jumate bere jumate apa, sa poti sa bei mult fara sa te imbeti, dar avea totusi cele mai importante calitati: rece, blonda si multa. In rest sucuri, vin, gin, vodka, rachiu...toate made in Turkey....de o calitate mai mult sau mai putin buna. 

Hotelul are si o trupa de animatori care pe tot parcursul zilei, de la 10 dimineata pana la 11 noaptea, incearca sa distreze si sa tina ocupati musafirii, cu tot felul de programe si de activitati care mai de care mai inventive, volei, tir, aerobic, concursuri de miss...etc. Nu pot da prea multe detalii ca n-am participat la absolut nici unul din programele lor, iar animatorii aia reuseau sa ma enerveze teribil doar prin simpla aparitie.
Aflat pentru prima data intr-o vacanta de genul asta, am observat ca desi e foarte bun pentru buget si pentru comoditate, turismul asta all inclusive nu prea e pe gustul meu. Desi nu am chiar nimic de reprosat totul fiind mai mult decat ok, parca totusi prefer un hotel micut, fara programe de animatie :), sa gasesc un restaurant pitulat pe undeva in afara traseului turistilor, sa comand ce vreau eu dintr-un meniu, sa nu fiu in aceeasi sala cu inca 500 sau cati o fi fost de oameni, care fiecare vroia ceva pe limba lui... Cred ca genul asta de turism este ideal pentru o familie cu copii, toti isi gasesc ceva de facut acolo, nimeni nu se plictiseste, iar turcii sunt al naiba de buni la all inclusive asta. 

Daca ajungi in zona Kusadasi, cat ai fi tu de sedentar si sictirit, tot trebuie sa vizitezi obiectivele din zona, mai ales ca sunt unele dintre cele mai importante si vizitate din lume. 
Biblioteca din Efes
Cel mai cel este Efes, capitala provinciei romane Asia, cel mai bine pastrat oras al lumii antice si adapost a uneia dintre cele 7 minuni ale lumii - Templul lui Arthemis. Sau in fine...ce-a mai ramas din el... La Efes poti ajunge foarte simplu daca esti cu masina, sunt indicatoare peste tot si e la doar 15 km de Kusadasi, in apropierea oraselului Selcuk.  Daca n-ai masina, poti lua autobuzele, la care...pretul e relativ si negociabil, sau poti opta pentru o excursie cu ghid de la una din multele agentii de turism prezente in statiuni. Excursia cu ghid costa cam 30 de euro de persoana si include si biletul de intrare care e...bineinteles...20 de lire (10 euro). Cat ai fi de ignorant in ceea ce priveste arheologia, Efesul nu are cum sa nu te impresioneze. Cand te uiti ce faceau aia acum 2 mii de ani, si ca la noi cand ploua se face lac in fata blocului, incep sa te apuce dracii. Insa ceea ce te impresioneaza cel mai mult acolo e numarul imens de japonezi. Mii si mii de japonezi cu mii de camere foto toate facand poze in acelasi timp. Ametesti pana la urma doar daca te uiti la ei si cand vezi cati sunt, nu poti sa nu te gandesti cine dracu a mai ramas in Japonia. Cred ca numarul victimelor cutremurului din Japonia a fost mult mai redus decat ar fi putut fi daca cetatenii tarii n-ar fi fost plecati brambura sa faca poze la Efes, piramide si la orice bolovan de pe marginea drumului cu o inscriptie langa el.
Templul lui Arthemis
In fine, nu prea stiu ce sa descriu la Efes asa ca o sa las pozele sa-si faca treaba, dar e impresionant. Templul lui Arthemis insa...dupa cum spunea un ghid, daca vrei sa-l vezi du-te la British Museum din Londra. Aici a mai ramas doar o coloana si cateva pietre in mijlocul unei mlastini plina de gaste... In rest...foarte frumos...macar aici nu era cu intrare. 
De la Efes daca urci pana in varful muntelui care strajuieste orasul ajungi la Casa Fecioarei Maria, recunoscuta de catre Vatican ca fiind locul unde Fecioara Maria si-a petrecut ultimii ani din viata. Casuta este reconstruita, fiind prctic un altar inchinat Fecioarei, este un loc linistit, de reculegere, situat intr-un cadru mirific, ferit de ochii lumii, insa exploatat la maximum de turcii musulmani...intrarea 15 lire, plus cateva carciumi la intrare...in caz ca, dupa reculegere vrei o bere. Merita o vizita, fiind un loc sfant pentru crestinii din toata lumea si loc de pelerinaj. Papa Ioan Paul al Doilea a tinut o mesa aici, la fel si Benedict, actualul papa.

Insula Porumbelului
O alta dupa-amiaza poti sa o petreci plimbandu-te prin centrul orasului Kusadasi, care e la cativa kilometri de plaja cu marile hoteluri. Te poti plimba prin bazarul orasului, unde gasesti tot felul de chestii de la geci de piele si tricouri, la salvari, rahat si tot felul de porcarii, vandute de niste turci al naiba de insistenti si enervanti. Mai tarziu am aflat ca astia sunt mici copii fata de aia din Istanbul. Totul e negociabil pana la sub jumatate din pretul cerut, ti se ofera ceai, apa, iti pun covor rosu la intrare, esti cel mai bun prieten al lor pana cumperi ceva. Pe mine personal au resit sa ma enerveze teribil. Dupa ce scapi de vanzatorii din bazar poti sa te duci in port si sa te uiti la imensele vasele de croaziera care acosteaza aici, cam 2-3 pe zi. Asta, daca nu esti foarte plictisit, iti ia maximul 10 minute, ca ce sa si vezi de pe tarm la un vas de croaziera. Obiectivul turistic cel mai important al orasului este de departe Insula Porumbelului, legata de uscat printr-un istm de cateva zeci de metri. Insula cu cetatea prezenta pe ea, ofera o priveliste panoramica asupra intregului oras, si un refugiu fata de vanzatorii agasanti prezente peste tot. Dupa pozele de rigoare te poti intoarce in oras si savura o cafea, un ceai, o bere sau ce-ti cere ficatul la una din nenumaratele terase de pe tarm. Daca vrei baie si plaja...exista cateva plaje micute si aici, insa mai bine te duci la Ladies beach... la iesirea spre nord din oras, una din cele mai bune plaje din zona, ceea ce nu e foarte greu sa fie pentru ca are si un pic de nisip. Foarte aglomerat insa. 
Cea mai buna plaja din regiune insa se zice ca ar fi cea de la Pamucak, singura plaja de la Marea Egee mentionata in Top 10 Beaches in Turkey, care e intr-adevar o plaja lata, cu nisip foarte fin, insa destul de nemaenajata, probabil pentru a pastra salbaticul locului. Merita insa sa vii aici macar pentru a scapa de pietrele omniprezente pe celelalte plaje. 

Daca nu te-ai plictisit de plimbat, te poti sui in masina si merge spre Soke, iar apoi mai departe spre Bodrum si Didim. Soke e un orasel cam la 20 de km de Kusadasi, total neinteresant, insa la iesirea spre Bodrum gasesti un nenumarat sir de outleturi cu N magazine ale caror preturi rivalizeaza bine cu cele din Austria si Germania. Adidas, Levi's, Collin's, Puma, Nike etc...toti sunt prezenti aici si poti pierde cu usurinta o zi sau chiar mai multe daca esti pasionat de shopping. 
Ideea mea era sa ajung pana la Bodrum insa pierzand foarte mult timp in outleturile astea, se cam inserase si n-am mai mers decat pana la Didim. Didim, care incepe sa fie o destinatie cunoscuta si la noi, este practic o insula britanica in mijlocul unei mari turcesti. Plin de englezi, toate preturile sunt exprimate in Lire Britanice, turcii vorbesc mult mai bine engleza decat in rest, insa sunt si mult mai putin dispusi sa negocieze preturile...deh...englezii cred ca nu se uita la bani. Mi s-a parut un loc interesant daca vrei sa scapi de romanii, rusii si bulgarii care umple hotelurile din Kusadasi. Si aici gasesti un templu al lui Apollo si alti cativa bolovani de o mare valoarea arheologica...Cred...

Intr-una din zile am luat o excursie de la una din agentiile prezente la hotel, o zi cu barca pe mare, excursie care presupunea practic, imbarcarea pe un vas cu o platforma deasupra cu saltele, in caz ca vrei sa faci plaja, vas care te ducea in vreo 3 golfuri retrase unde puteai face baie, plaja, scufundari..., apoi pranzul pe vas, gratar de peste cu paste si salata, apoi iara baie si inapoi la hotel. Pretul era de 20 de euro si cred ca a meritat, desi nu a fost nimic spectaculos, o zi pe mare e intotdeauna o schimbare bine venita fata de monotonia masinii sau a hotelului.

Cel mai interesant si deosebit loc in care am fost in Turcia mi s-a parut Pamukkale, Castelul de Bumbac, aflat langa Denizli, la 220 km de Kusadasi. Pentru vizita aici trebuie sa aloci o zi intreaga, mai ales daca te duci cu autocarul in excursie organizata, in care doar drumul dus iti ia cam 8 ore. Cu masina proprie dureaza cam 3 ore dus. 
Pamukkale
Pamukkale este practic un deal acoperit de diverse minerale care ii dau o culoare alba asemanatoare bumbacului, minerale ce s-au depus aduse de izvoarele termale care curg acum printre roci formand niste terase de o neasemuita frumusete. In varful dealului romanii au construit Hierapolis, un alt mare oras al antichitatii, locul unde se zice ca si-au petrecut luna de miere Marc Antoniu si Cleopatra. Nu este la fel de bine pastrat ca Efes-ul insa se poate deslusi grandoarea locului, precum si dimesiunile mari ale orasului. Se pastreaza inca baile termale care sunt folosite si astazi sub denumirea de Piscina Cleopatrei, si in care poti face baie...bineinteles contra cost.... Vizita aici chiar merita cu varf si indesat, este un loc unic, de o frumusete neasemuita, din pacate destul de aglomerat dar...ce poti sa faci...
Intrarea costa tot 20 de lire, nu ai voie sa intri incaltat, deci o sa cari pantofii in mana, te poti scalda terasele formate in roca, poti vizita ruinele Hierapolisului sau poti lua o gustare de la restaurantul din jurul "Piscinei Cleopatrei". Daca vrei sa faci baie aici...inca 20 de lire. :) Este un loc unic, unde e pacat sa nu ajungi o data in viata, mai ales daca esti prin apropiere, obiectiv UNESCO, si ceva cu totul special.
Efes

Efes

Efes

Efes

Latrina din Efes

Efes

Japonezi multi la Efes

Casa Maicii Domnului

Casa Maicii Domnului

Plaja Grand Efe

Insula Porumbelului

Insula Porumbelului

Vedere Insula Porumbelului

Vedere Insula Porumbelului

Pamukkale de jos

Pamukkale


Pamukkale



Pamukkale


Pamukkale

Hierapolis

Piscina Cleopatrei

Hierapolis

Hierapolis

Plaja din Pamucak


6 comentarii :

  1. te asteptam cu continuarea :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc foarte mult pentru informatii! Imi sunt de mare ajutor. La mijlocul lui augst dispar si eu la Marmaris insa mi-am luat si doua zile la Kusadasi. Ma interesau foarte mult preturile la obiectivele turistice.
    Sa ai o zi impecabila!

    RăspundețiȘtergere
  3. Frate schimba fundalu. scrie si tu negru pe alb ca de atata citit alb pe negru imi joaca ochii in cap :) oricum tare povestitor mai esti ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte faine pozele, imi place in special cea cu 'Piscina Cleopatrei'.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc pentru blog :) si detalii , chiar daca acum suntem in 2014 sunt inca f utile.

    RăspundețiȘtergere

Simte-te ca Ilie Dobre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...