vineri, 10 iunie 2011

Litoralul Bulgaresc - De la N la S - Partea I - Balcik, Albena, Nisipurile de Aur

A venit vara si toata lumea se pregateste de concedii sau macar de petrecut un week-end sau cateva zile la mare. Cum la noi preturile sunt in continuare destul de sus, iar conditiile ca vai de mama de om, cea mai la indemana destinatie de plaja si soare, ramane Bulgaria si litoralul sau. Conditii bune la preturi accesibile, plaje curate si incapatoare, posibilitati de agrement nenumarate si acces facil, fac din litoralul vecinilor de la Sud de Dunare, una din destinatiile preferare de concediu ale romanilor. Singurul neajuns, din punctul meu de vedere, e ca marea e tot aia, Marea Neagra nefiind o mare foarte frumoasa sau prea imbietoare. 
Bulgaria
De la Nord la Sud, statiunile cele mai frecventate sunt Balchik, Albena, Nisipurile de Aur, Constantin si Elena, dupa ce ai trecut de Varna  - Byala, Obzor, Sunny Beach cu al sau Nessebar, iar mai la Sud de Bourgas - Sozopol, Primorsko si inca niste sate fara prea mare importanta turistica.
Despre cazare n-are sens sa povestim, toate agentiile de turism sunt pline de oferte la litoralul bulgaresc, de toate felurile, si pentru toate buzunarele si gusturile, .
Daca te-ai hotarat sa te duci acolo pe cont propriu, cu masina personala, ai doua variante de traseu. Ori cea clasica pe la Giurgiu - Ruse, iar apoi tii indicatoarele cu Varna, ori pe Autostrada Soarelui cu iesire din tara pe la Vama Veche, drum care, desi e ceva mai lung poate fi mai rapid datorita autostrazii. In ceea ce priveste siguranta drumului si toate zvonurile cu politisti falsi care te opresc in mijlocul campului si te lasa fara nimic, sau nenumaratele spagi la radare, si hotii de masini din statiuni....o fi, dar eu nu am vazut nimic de genul asta si m-am plimbat destul de mult prin Bulgaria. Radare sunt, insa nu mai multe decat la noi. Sa te opreasca aiurea, fara motiv, nu mi s-a intamplat si nici nu am auzit pe cineva, iar cu hotii si talharii, nu mi s-a parut a fi mai putin sigur decat la noi. Daca soarta sau Dumnezeu sau cine o fi, vrea ca tu sa ramai fara acte si fara masina...ramai si la Berlin in curtea sectiei de Politie, daramite la Nisipurile de Aur.

De amorul artei, sa presupunem ca alegi varianta de a trece la bulgari pe la Vama Veche. Dupa ce ai trecut esti intampinat de vreo 30 de kilometri de campuri cu floarea soarelui, rapita si alte culturi foarte folositoare bulgarului de rand. 
Palatul Reginei Maria
Apoi ajungi in Balchik sau Balcic sau Balcik...cum Dumnezeu o fi corect. Daca pana acum drumul a fost destul de bun, cum ai intrat in oras zici ca numai ce trecuse Divizia 4 Blindate prin centru, santuri, gropi, cratere...lucru dealtfel valabil cam prentru toate orasele bulgaresti. Cand incepi sa injuri mai abitir, iti dai seama ca tu practic nu ai ce cauta in oras, deoarece singurul punct de interes este Gradina Botanica si Palatul Reginei Maria care sunt cumva la iesirea spre Albena. Tot in zona asta se gasesc si cele mai multe hoteluri, pensiuni si restaurante, unde datorita faptului ca aici a fost candva Romania, iar acum turistii romani sunt majoritari in zona, cam toata lumea vorbeste romana. Mancare foarte buna, ieftina, cazare la fel, eu am stat la Hotelul Paris, unde camera dubla costa 28 de euro in plin sezon. Principalul punct de atractie al Balcic-ului il reprezinta Castelul Reginei Maria, sau mai bine zis intregul domeniu din jurul castelului cu gradini superbe, fantani, locuri de promenada, flori si alte chestii placute ochiului si sufletului. Castelul in sine nu este un castel in adevaratul sens al cuvantului, e...o casa ceva mai mare, resedinta de vara a Reginei Romaniei, insa locatia e minunata. Intrarea pe domeniul Balcic costa cateva leva de persoana, dar face toti banii. 
Restaurantele ieftine si Castelul Reginei sunt singurele atractii ale Bacic-ului, plaja fiind aproape inexistenta, intrarea in mare se face de pe niste pontoane, in fine...mai mult te chinui decat sa te relaxezi la soare. In concluzie, merita sa te duci la Balcic pentru o zi doua maxim, sau daca ai drum pe acolo, e musai sa te opresti pentru a vizita Castelul Reginei Maria, macar pentru a vedea cum bulgarii sunt in stare sa administreze si sa puna in valoare un obiectiv turistic. 
De la Balcic, inca 20 de km si ai ajuns in Albena, statiune care mie personal imi place foarte mult, desi nu am stat aici niciodata, ci am fost doar in trecere. Ca sa intri in statiune trebuie sa-ti iei bilet, in baza caruia poti parca oriuunde si il poti achita fie la automatele prezente pe marginea drumului, fie la receptiile hotelurilor. Costa 3.5 leva pe zi, daca tin bine minte. 
Albena
Albena este o statiune in care sa te duci sa te relaxezi si cam atat, Plina de verdeata, cu o plaja lunga, cu nisip foarte fin, dar cam ingusta Albena este intr-un fel asemanatoare cu Olanestiul sau Govora. Statiune pentru familisti, care sunt in cautare de liniste si pace, fara bubuitul boxelor in miezul noptii, cu destul de putine magazine, magazine, baruri, restaurante si alte posibilitati de petrecere a timpului liber. Mai pe romaneste pare o statiune de pensionari, in care sa vii sa te relaxezi, sa ascuti pasarelele, sa te bronzezi si sa dormi. Pentru tinerii doritori de distractie si petreceri pana dimineata nu cred ca e un loc indicat. Preturile la restaurante mi s-au parut destul de mari, insa majoritatea turistilor de acolo vin cu all inclusive, asa ca trebuie sa scoata si ei de undeva parleala.
Nisipurile de Aur
Inca vreo 15 km de la Albena spre varna si ajungi la Nisipurile de Aur sau Zlatni Pjasǎci pe limba lor. Aici se schimba treaba. Statiunea este diametral opusa fata de Albena si totul aici respira distractie, tinerete, petrecere, uneori opulenta. Un fel de Mamaia a lor, cu hoteluri care mai de care mai mari si mai impunatoare, plin de cluburi, baruri, magazine de lux, boutique-uri, fast food-uri si o plaja imensa, lunga, lata, cu nisip fin si, pentru unii dintre noi, inimaginabil de curata. Pe langa romani am vazut aici multi englezi si germani, insa e de inteles pentru ca au toate motivele sa vina. Cu siguranta nu o sa te plictisesti aici o saptamana sau mai mult, bulgarii stiind sa te faca sa te simti bine si oferindu-ti cam tot ce-ti trece prin cap pentru a petrece un sejur minunat la Nisipurile de Aur.
Balcic

Balcic

Balcic

Balcic

Tot Balcic

Balcic

Balcic

Marea Neagra

Plaja Nisipurile de Aur


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Simte-te ca Ilie Dobre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...