sâmbătă, 11 iunie 2011

Litoralul Bulgaresc - De la N la S - Partea II - Obzor, Sunny Beach, Nessebar, Sozopol

Plaja Constantin si Elena
Cum pornesti dinspre Nisipurile de Aur catre Varna, la cativa kilometri intri in statiunea Sfintii Constantin si Elena. Primul impact vizual este ca, in comparatie cu Nisipurile, Constantin si Elena este mult mai saracacioasa si mai putin dezvoltata, aratand cam ca Olimp-ul sau Jupiter-ul nostru. Ceva mai murdara si mai neingrijita, cu mai putine hoteluri impunatoare, statiunea ofera insa, din ce am apucat eu sa vad plimbandu-ma pe aleile sale, o gramada de atractii pentru copii. Tot felul de trenulete, jocuri, parcuri, locuri de joaca, te ajuta sa-i tii pe cei mici ocupati ca sa te poti concentra in liniste asupra berii comandate la una din terasele de pe faleza. Centrul statiunii este practic un imens parc, pe aleile caruia te poti plimba in liniste, sau poti casca gura la tarabele cu nimicuri prezente din abundenta. In centrul parcului, insa ferita din calea multimii, ascunsa de o mica liziera, gasesti Manastirea Sf. Constantin si Elena care da si numele statiunii, o oaza de liniste in mijlocul vacarmului turistic. Constantin si Elena mi s-a parut o statiune foarte potrivita familiilor cu copii mici care doresc, pe langa distractiile clasice de la mare - mare, bere, soare, mai multe posibilitati de petrecere a timpului liber pentru cei mici.
Daca te plictisesti ingrozitor si esti foarte curios, poti intra in orasul Varna, insa in afara de multe gropi in asfalt, si o catedrala mare in centru, mare lucru nu ai de vazut. Este un important port la Marea Neagra, are plaja sa si cateva hoteluri, McDonalds, magazine insa nimic special.
Obzor
Dupa Varna, daca urmezi directia spre Bourgas, mai la sud urmeaza ceva kilometri de nimic, drumul paraseste coasta pentru vreo 50 de kilometri, pentru te duce mai apoi in statiunile Byala si Obzor. In Byala n-am intrat niciodata, iar Obzor-ul nu a resit sa ma impresioneze decat prin cladirea impunatoare care gazduia WC din apropierea plajii si de preturile de la abrurile de pe plaja. Pentru doua cafele si o apa plata am platit doar 4 leva, adica vreo 8 lei, ceea ce mi s-a parut mai mult decat rezonbil. In rest, plaja imensa, cu nisipul deosebit de fin, curatenie,cosuri de gunoi, dusuri...dar devine ceva obisnuit dupa ce te plimbi cateva zile pe litoralul bulgaresc. Cred ca este o stautine preferata de bulgari, pentru ca am auzit vorbundu-se majoritar in bulgara.
Plaja Sunny Beach
Inca vreo 40 de kilometri de la Obzor si ajungi la Sunny Beach, care alaturi de Nisipurile de Aur reprezinta cea mai mare si mai populara statiune a Bulgariei. Sunny beach se intinde intre Sv Vlas la Nord si Nessebar la Sud, ofera cazare in peste 800 de hoteluri, si este plina de magazine, tarabe, baruri, taverne, restaurante, terenuri de tenis, de golf, bowling, echitatie, poti inchiria iahturi, barci intr-un cuvant iti ofera absolut TOTUL. Daca la Albena si la Nisipurile de Aur limba oficiala este practic romana, toate preturile fiind exprimate si in lei, la Sunny Beach englezii sunt la putere. Toate preturile sunt in leva si lire englezesti, restaurantele dau meciuri din Premier League, si ofera porcaria aia de "English Breakfast" si peste tot auzi vorbindu-se cu inconfundabilul accent al supusilor Majestatii Sale Regina Angliei. Multi germani deasemenea dar astia par mai retinuti, si nici romanii nu lipsesc. 
Nessebar
Cea mai mare atractie a statiunii Sunny Beach o reprezinta insa Nessebar-ul aflat la cativa kilometri, si catre care sunt o multime de autobuze, microbuze, taxiuri...etc. Orasul vechi al Nessebar-ului, incris in patrimoniul mondial UNESCO, este situat pe o insula lunga de vreo 800 de metri si lata de vreo 400, legata de uscat printr-un istm si este unul dintre cele mai vechi orase locuite din Europa. Pe aici s-au perindat pe rand traci, greci, romani, bizantini, slavi, turci si bulgari, fiecare aducandu-si contributia la arhitectura si atmosfera deosebita pe care asezarea o degaja. Aleile inguste, casele cu fatade din lemn, tarabere cu suveniruri si antichitati, florile de la ferestre si bisericile si cladirile vechi de peste 1500 de ani, te fac sa te transpui in alta lume demult uitata, lume in care viata curge mult mai lin si in care grijile existentei de zi cu zi par mult mai departe. 
Cazarea la unul din hotelurile din orasul vechi costa intre 40 si 60 de euro camera dubla, conditiile sunt de 3-4 stele, iar linistea din timpul noptii, cand multimea de turisti de o zi dispare, este nepretuita. Eu am stat la Hotel Sv Stefan pe care il recomand din toata inima. Pentru cei sositi cu masina, parcarea costa aprox 5 euro pe zi in parcarile amenajate pe insula inainte de intrarea in orasul vechi, insa daca sunteti cazat la unul din hotelurile din orasul vechi, sunteti foarte comozi si va rugati indeajuns de mult de ei veti primi un card de acces cu ajutorul caruia veti putea trece de bariere. Mai toate restaurantele ofera peste proaspat, fructe de mare si mancaruri traditionale, intr-un decor linistit si romantic pe care ar trebui sa se chinuie destul de rau ca sa-l piarda, locatia ajutandu-i din plin. Preturile sunt rezonabile, iar serviciilor foarte bune, majoritatea ospatarilor vorbesc engleza si incearca sa-ti faca seara cat mai placuta.
Nessebar-ul este fara doar si poate perla litoralului Marii Negre fiind o destinatie de vacanta care nu poate lasa indiferent pe nimeni, oricat de pretentios ar putea fi. La doar 400 de kilometri departare de Bucuresti, gasesti unul dintre cele mai interesante, frumoase si deosebite locuri din Europa, incarcat deopotriva de istorie de aer medieval si de romantism, un loc pe care oricare dintre noi merita sa-l viziteze macar o data in viata - Nessebar. 
Dupa Nessebar mai la sud vine orasul-statiune Pomorie despre care nu sunt multe de spus, nimic deosebit, si Burgas-ul, capitala regiunii si important port la Marea Neagra. Spre deosebire de Varna, Burgas-ul desi este mai mic, pare mult mai bine ingrijit, gropile din asfalt parca nu sunt atat de frecvente, iar curatenia si spatiile verzi sunt mult mai usor de intalnit pe strazile orasului. 
Sozopol
La 35 de kilometri Sud de Burgas, se afla o alta perla a litoralului bulgaresc, Sozopol, similar cu Nessebar-ul insa ceva mai putin comercial, fapt care insa nu face decat sa ii sporeasca farmecul. Alei inguste pietruite, case de lemn, babute care vand dulceata si sirop, o plaja destul de incapatoare si curata si un port plin de iahturi de toate felurile si toate marimile, reprezinta descrierea in cateva cuvinte a acestui orasel - statiune. 
Litoralul bulgarilor, n-o fi el perfect, nici cel mai bine organizat ori cel mai frumos din lume, insa pana una alta este mult peste ceea ce ne ofera statiunile romanesti, raportul pret/calitate inclinandu-se clar in favoarea sudului Dunarii. Cate vreme cei de la noi nu vor pricepe ca pentru banii pe care ii cer trebuie sa si ofere ceva la schimb, vamile catre Bulgaria vor fi tot timpul aglomerate pe timp de vara. 
Nessebar

Nessebar

Nessebar

Sozopol

Sozopol 
Sunny Beach

Sunny Beach

Obzor


Nessebar

Nessebar
Nessebar

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Simte-te ca Ilie Dobre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...