joi, 9 iunie 2011

O dimineata in Amsterdam

    Dupa cum ziceam mai devreme, intre doua avioane, am avut cam 6 ore escala pe aeroportul Schipol din Amsterdam. Avem doua posibilitati, ori sa ma plimb prin magazinele aeroportului, care nu sunt putine, Schipol fiind unul dintre cele mai mari aeroporturi din lume, ori sa dau o fuga in oras. Am ales varianta a doua, ca de magazine nu aveam nici un chef, iar in Amsterdam e oricant o placere sa te duci. 
Amsterdam Centraal Station

Sa ajungi in Amsterdam de la aeroportul Schipol e foarte simplu. In afara de varianta clasica - cu taxiul - care insa e destul de scumpa...in Olanda e 7 euro doar pornirea...exista varianta cu trenul, in statia caruia cobori direct din mijlocul aeroportului. Trebuie sa-ti iei un bilet de la automatele care impanzesc aeroportul, si care sunt extrem de usor de utilizat, iar apoi in vreo 25 de minute esti in centrul Amsterdam-ului. Biletul de tren costa 4.5 euro la clasa a doua si vreo 7 la clasa 1 si se poate opta si pentru varianta dus-intors in aceeasi zi. 



Trenul te lasa la Amsterdam Centraal Station, fix in buricul targului, gara cu o arhitectura foarte faina pentru o gara, daca n-ai stii ai zice ca e cine stie ce mare muzeu. De fapt arhitectura chiar seamana foarte tare cu cea a Muzeului National, Rijksmuseum. 
Palatul Regal DAM
Cum iesi din gara, daca mergi drept inainte, in vreo 300 de metri ajungi in Dam Square, unde pe langa cladirea impunatoare a Palatului Regal, dai si de Muzeul Madame Tussaud's si de Monumentul National care pare la fel de bine gandit ca si Cartoful din Piata Revolutiei din Bucuresti - nu pricepi la ce se refera. 
Fiind Sambata pe la 7 dimineata, in piata eram doar eu, niste baieti cu fete extrem de dubioase, si niste masini de la salubritate care incercau sa curete dezastrul de noaptea trecuta, in speta mormanele de mucuri de tigari, hartii si cutii de bere. In fata Dam-ului era amenajat un teren de fotbal pe nisip, unde niste pusti de vreo zece ani incepeau antrenamentul. Din ce am priceput eu urma sa joace Olanda cu Germania la juniori.:) N-am stat sa vad meciul, ci am pornit-o agale prin oras, fara vreo tinta clara. Amsterdam-ul abia incepea sa se trezeasca la ora aia, iar strazile incepeau deja sa se umple de chinezi cu aparate de fotografiat si englezi mahmuri in cautarea micului dejun si a primei beri din ziua respectiva.
Mergand asa fara nici o tinta pe frumoasele canale ale orasului vechi, am dat de  Biserica Veche sau Oude Kerk pe pasareasca lor, de De Waag, una din initialele porti ale orasului, casa lu Anne Frank si un mall aflat intr-o cladire superba intitulat Magna Plaza si situat in spatele Palatului Regal vis a vis de Catedrala. Langa De Waag tocmai se deschisese o piata de legume - fructe.
Cartierul Rosu nu prea era rosu la ora aia, vitrinele fiind toate inchise , o fi fost si fetele obosite dupa vineri seara, doar Coffe Shop-urile asteptandu-si clientii cu noaptea in cap. Ce e foarte amuzant e ca in Coffe Shop-uri ai voie sa fumezi hasis, cannabis si marijuana insa fumatul este total interzis. Tigari cu tutun nu. :)))
Biciclete
In mijlocul Red Light District, pe langa curve si droguri usoare poti sa gasesti si Biserica Veche, o manastire de maici si un templu budist, perete in perete cu doua coffe shop-uri. De toate pentru toti. Ce e insa de laudat si apreciat aici, e ca desi fiecare face ce vrea si gasesti pe 1 kilometru patrat toate felurile si caracterele de oameni prezente in lumea asta, fiecare isi vede de treaba lui, nu are nimeni treaba cu nimeni, toata lumea e relaxata, ospitaliera, deschisa si cu zambetul pe buze. O fi de la Hash, dar mie mi se pare ca are efect. :)))
Pe la 9 si ceva au inceput sa se trezeasca olandezii si strazile s-au umplut de biciclete. De data asta in mers ca si pana acum erau pline, insa fiind parcate claie peste gramada, fiecare pe unde a nimerit. 
Preturi croaziere pe canale
De atata plimbat incepusera sa ma doara picioarele si sa mi se faca foame, asa ca am intrat in prima carciuma intalnita in cale si la intrarea careia scria Breakfast. Am reusit sa ma enervez repede cand am vazut ca o bere la 0.5 l era 5 euro, desi fabrica Heineken era la vreo 500 de metri. Insa puteai opta si pentru bere la 0.16?????? la 2.2 euro. Extaz! Probabil ca ti-o aducea in pahar de tequila.  In fine, dupe ce am dat vreo 15 euro pe o bere si un mic dejun de am plecat cu gandul la mancarea din avion, m-am intors la aeroport cu gandul ca trebuie sa revin neaparat in orasul asta si sa-l descopar mai pe indelete.
Pe drum spre gara am dat peste pontonul de unde se luau excursiile pe canale, preturile aratand ca in imaginea alaturata, destul de piperate insa...asa-i in tenis, Si de cea mai mare parcare pentru biciclete pe care am vazut-o vreodata.
Amsterdam-ul nu este un oras ieftin insa este unul dintre cele mai vizitate locuri din lume pentru simplul motiv ca oricine ai fi, orice pasiune ori dorinta ai avea si orice ai cauta, aici ai mari sanse sa gasesti. Vrei muzee - ai muzee (multe), vrei petreceri, bere, sex, droguri - ai din plin fara sa trebuiasca sa te ascunzi sau sa te feresti de cineva (poate doar de nevasta), vrei liniste - ai liniste, vrei plimbari romantice pe canale sau pe jos - ai si din astea. Nu cred sa existe cineva care sa plece dezamagit din Amsterdam dar de...ciudati sunt peste tot. :)
spre Piata DAM

Madame Tussaud's

Monumentul National

Amsterdam

Biciclete

Magna Plaza

Fotbal pe nisip

Branzaaaaaa

Canale

Canale

Adam al liber

Olt Church

Alte canale

De Waag

Budha in Cartierul Rosu

Canale

iar canale

Pisoar 

M-a facut mama oltean

Biciclete

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu

Simte-te ca Ilie Dobre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...