marți, 7 iunie 2011

Impresii din Taipei - Capitala Republicii Chineze (fara Populara) :) - Partea II

    Acuma ca tot ajunseram in Taipei, pe langa multi chinezi, multe scutere, cladiri care mai de care mai inalte si mai impunatoare Taipeiu exceleaza ca destinatie de shopping. N-am vazut atatea magazine Armani, Hugo Boss, Valentino, D&G si alte d-astea la un loc nicaieri. Si nu doar intr-un loc, ci in toate mall-urile din oras, care nu-s putine, ai dracu amatori de lux taiwanezii astia ca altfel nu-mi explic. Fanii lui Guta si Salam creca ar da in balbaiala acolo. Ca si zona de Shopping pentru d-al d-astea pe langa Taipei 101, mai e de mentionat si Zhongxiao Fuxing, in jurul statiei de MRT cu acelasi nume. 
Night Market
Pentru chestii mai traditionale si mai ieftine, exista mandria Taipeiului, pietele de noapte sau Night Market ca sa priceapa si chinezul de rand. Astea sunt un fel de bazaruri de la noi, foarte asemanatoare cu Oborul sau cu Europa, marfa de acolo este cam aceeasi, acelasi tricouri, slapi, pantaloni, pulovere made in China, la preturi mai  mult sau mai putin bune, insa totul e negociabil. Diferenta fata de noi este ca se deschid pe la 5 dupa amiaza si se inchid pe la 1-2 noaptea, si in loc de mici si carnaciori oltenesti gasesti tot felul de ciudatenii de mancat, cum ar fi tartite de gaina date prin caramel, lacuste in ciocolata sau creme de la creme...Stinky Tofu. De asta din urma, oricat de ambitios ai fi, nu prea te poti apropia la mai bine de 5 metri. Numele spune totul. Ei cica e foarte bun dar...sa fie la ei acolo. Mancarurile astea ale lor merita incercate, dar am eu presimtirea ca pana la urma, orice om normal din partea noastra a lumii, ajunge tot in McDonald sau Pizza Hut. Noroc cu globalizarea ca muream dracu de foame p-acolo.
Longshan Temple
Cea mai mare Night Market este Shilin, insa eu o prefer pe cea de la Huaxi, langa statia de MRT Longshan Temple, care este cea mai veche din oras si unde poti gasi mai multe suvenire traditionale chinezesti, mancaruri diferite si mai putina globalizare. Tot aici, pentru amatori, poti bea sange proapat de sarpe si manca broaste testoase. Eu n-am fost curios, dar de...s-o gasi si din astia. 
Langa piata de noapte Huaxi, cum iesi din statia de metrou dai de unul dintre cele mai frumoase temple din Taipei, Longshan Temple, care merita vizitat datorita arhitecturii si pentru ca este unul dintre putinele locuri unde reusesti sa nu te mai simti in secolul 21 spre 22.
Taipei 101
Ca tot vorbiram mai sus de Taipei 101, acesta este probabil cel mai important, cunoscut si vizitat obiectiv turistic al Taiwanului. Pana acum vreo 2 ani a fost cea mai inalta cladire a lumii, cu o inaltime de 510 metri, asta pana cand arabii din Dubai s-au gandit ca ce mama naiba, cea mai inalta cladire trebuie sa fie la ei. Numele de 101 vine de la cele 101 de etaje functionale, insa vizitatorii pot urca doar pana la etajul 89, sau in zilele frumoase pana la 91, pe terasa. Taipei 101 este si cel mai important centru comercial al Taipeiului si cea mai bine cotata cladire de birouri (Google are sediul pe la etajul 80 si ceva). Ca sa ajung aici trebuie sa iei MRT-ul pana la statia Taipei City Hall, dupa care te uiti in sus si te prinzi singur unde trebuie sa ajungi. Cladirea domina tot orasul, fiind vizibila din aproape orice punct. Ca sa ajungi in varf, urci de la etajul 5, ca trebuie sa vezi toate magazinele inainte :), iar apoi, cu cel mai rapid lift din lume, in doar 33 de secunde si contra sumei de 400 de dolari taiwanezi, ajungi la etajul 89, unde te poti simti ca Leonardo di Caprio in Titanic - Stapanul Lumii. Privelistea e minunata, poti cumpata suvenire, trimite vederi celor dragi de la 500  de metri deasupra solului, si vizita o expozitie a Jad-ului, piatra care este foarte apreciata in partea asta a lumii. Apoi cobori, si te duci sa te plimbi prin alte magazine. Asta nu e un loc unde sa te duci cu nevasta si cu cartea de credit...prietenii stiu de ce. :)
CKS Memorial
Un alt loc prin care daca te afli in Taipei trebuie sa treci este Chiang Kai-Shek Memorial Hall. Complex impunator dedicat celui mai important personaj din istoria Taiwanului Chiang Kai-Shek, opozantul lui Mao, care invins de acesta dupa al doile razboi mondial, a luat 4 milioane de chinezi, mare parte a tezaurului Chinei si s-a exilat in Taiwan punand practic bazele tarii si fiind privit aici ca un fel de Parinte Fondator, sau Tatuc. Memorialul este compus dintr-o poarta imensa, doua cladiri laterale, care gazduiesc Teatrul National si o Expozitie de...ceva, si Memorialul propriu zis o imensa cladire, cu statuia lui nenea asta in mijloc. Inaltator. Foarte frumos este si parculetul din cadrul complexului cu lacul sau plin de crapi chinezesti de toate culorile la care toata lumea le da de mancare. 

National Palace Museum
National Palace Museum este ultimul pe lista obiectivelor "not to miss in Taipei" si este locul ce adaposteste toate "comorile" aduse de tipul ce Memorialul de mai sus, din China. Contine peste 650 de mii de artefacte, arta, ceramica, scrieri, unelte...etc din epoca de piatra a Chinei, trecand prin toate dinastiile si ajungand pana in zilele noastre. Iubitorii de arta si istorie vor gasi aici un muzeu la fel de interesant ca Luvrul sau British Museum, situat intr-un decor minunat pe unul din dealurile ce strajuieste orasul. Ca sa ajungi aici trebuie sa iei autobuzul Red 30 de la statia de MRT Shilin, sau de la Jiannan RD, ori...cel mai sigur...taxiul.
Harley Taipei
Pentru mine un obiectiv important l-a reprezentat si reprezentanta Harley Davidson din Taipei, de unde vroiam sa-mi iau un tricou, obisnuiesc sa iau cate unul din toate tarile de unde ajung, insa acesta a fost si cel mai dezamagitor moment al vizitei mele in Taipei. Sa vezi tricouri mov, orange si galben tipator intr-o reprezentanta HD, bineinteles toate marimi de la S-ul american in jos, nu este un moment care sa-ti ridice moralul. :) Asta ca sa zic frumos. Dar de...chinezii sunt niste ciudati. :)
Daca ai ceva timp la dispozitie neaparat trebuie sa ajungi si in Danshui, capatul de linie al MRT-ului si locul unde raul Danshui se varsa in ocean. Satucul asta este un imens bazar unde gasesti tot ce-ti trece prin cap, un fel de Night Market in timpul zilei, unde gasesti fructe de mare proaspete, iti poti alege pestele pe care il vrei in tigaie din acvariu si esti mai aproape de traditiile si spiritul chinezesc, care in Taipeiul super tehnologizat e cam greu de gasit.
Pentru amatorii de clubbing Room18 si Carnegie's sunt cluburile de baza ale orasului, baruri in care se poate fuma se gasesc la tot pasul, saloane de masaj, pe bune masaj, sunt la orice colt de strada, berea locala intitulata sugestiv Taiwan Beer este foarte buna si la sticla de 0.6 litri, vinul bun e insa cam greu de gasit si e mai mult...pentru cunoscatori, insa rachiu din orez cu diverse grade de alcool se gaseste din plin.
Ca si concluzie, Taipeiul este un oras al prezentului si viitorului, fara o istorie adevarata, fara multe traditii, cu oameni foarte ospitalieri si prietenosi cu strainii, care ofera cate ceva din tot ce are orientul indepartat, europeanului care gaseste aici o lume destul de diferita fata de cea de acaas.
Daca te astepti sa gasesti unul dintre cei 4 "tigri asiatici"  si apogeul stiintei si tehnicii ai nimerit bine, daca vrei traditiile si istoria Chinei...trebuie sa ai rabdare si sa le cauti cu atentie, ca sunt ele pe undeva.
CKS Memorial

Teatrul National

Poarta CKS Memoria

Pesteeeeeee

Street view Taipei

Miramar wheel

Taipei 101 de departe

no comment

Night Market

Taipei 101 noaptea

Vedere din Taipei 101

Lumea de la 500 de metri


langa 101

IT Street

Longshan Temple

Templu

Chinezi rugandu-se

Huaxi Night Market

National Palace Museum Taipei

NPC



Exponate Palace Museum

Vaza Ming


Camera de alaptat. :)

street view


street view

alt templu

101

Un comentariu :

Simte-te ca Ilie Dobre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...