marți, 7 iunie 2011

Impresii din Taipei - Capitala Republicii Chineze (fara Populara) :) - Partea I

   La momentul T1 la care scriu aceste randuri, ma situez in avionul dinspre Taipei spre Hong Kong, prima escala a drumului spre Bucuresti. Dupa 8 zile in capitala Taiwanului, sunt al naiba de fericit ca o sa ajung in curand acasa, desi trebuie sa suport drumul care cu tot cu escale tine vreo 24 de ore. Mare dreptate avea  si nenea Alecsandri: “mai lung imi pare drumul, acum la-ntors acasa”.
747 la Schipol 
Am plecat in urma cu o saptamana, obligat de indatoririle de servici si cam impotriva vointei mele, pe ruta Bucuresti - Amsterdam- Hong Kong- Taipei. Pana la Amsterdam am zburat cu Klm-ul iar de acolo cu Cathay Pacific, linia aeriana a Hong Kong-ui. Recomand cu al naiba de multa caldura companiile asiatice Singapore Airlines, China Airlines sau Cathay Pacific in comparatie cu cele europene pentru mancarea mai buna, avioanele mai noi, entertainmentul mult mai diversificat aka filme, muzica etc, si  rata mult mai mica a accidentelor. 
Prima data pe ruta asta am zburat cu Lufthansa, escala la Frankfurt si inca ma felicit ca am reusit sa rezist tot drumul avand doar un film cu Jackie Chan la dispozitie pe toata durata zborului. Eu am o mare problema cu dormitul in avion, nu prea imi reuseste si sunt nevoit sa recurg la diverse metode de trecere a timpului, de obicei fara prea mare succes.
Deci, plecat din Bucuresti la 6 dimineata, pana la Amsterdam am facut 2.5 ore. Aici escala 6 ore deci timp suficient sa vizitez orasul, dar despre Amsterdam alta data. Dupa 6 ore de bantuit prin oras, am decolat de pe imensul aeroport Schipol din Amsterdam cu destinatia Hong Kong. 12 ore de zbor in care am vazut 3 filme si am reusit in sfarsit sa adorm pe muzica lui Tony Bennet. In Hong Kong doar vreo 2 ore escala, dupa care inca 1.30 ore de zbor pana la Taipei. Am aterizat pe aeroportul Tayochuan la ora locala 12 dupa amiaza. Primul lucru care te loveste efectiv cand ajungi in Taipei este umiditatea foarte ridicata. In special vara, desi nu este foarte cald, doar vreo 28-29 de grade, transpiri instantaneu si iti e destul de greu sa respiri. Dupa ce am recuperat bagajele si am scos niste bani de la bancomat, cursul fiind de 40 de NTD, adica dolari taiwanezi pt 1 euro sau cam 10 dolari pt 1 leu greu, m-am suit in masina care ma astepta si am pornit spre hotel, cale de vreo 40 de minute. Prima impresie din masina este ca Taipeiul un oras super dezvoltat, dominat de Taipei 101 pana nu demult cea mai inalta cladire din lume,  cu o infrastuctura pe care si nemtii cred ca sunt invidiosi, dar care are si el falitii sai si mahalalele sale ca orice oras mare.
Taipeiul e un oras aglomerat , cu peste 8 milioane de locuitori, capital unei tari nu foarte vechi alfata pe rand sub dominatie portugheza, olandeza, spaniola, chineza, japoneza si iar chineza, pana a ajuns dupa al Doilea Razboi Mondial sa se bucure de o oarecare independenta.  Oricat de aglomerat o fi el, traficul se desfasoara ca in Bucuresti intr-o zi de Duminica in Iulie. Strazi late, pasarele, poduri, pasaje, milioane de scutere si un sistem de transport public aproape perfect, ajuta orasul sa fie decongestionat chiar si in orele de varf. 
Roata Taipei
Cazare aveam la hotelul Golden Palace in districtul Neihu, tot cartierul respectiv fiind construit in ultimii 15 ani. Hotelul este absolut exceptional, camere imense, plasma, jacuzzi in camera totul la aprox 60 de euro pe zi. Singurul dezavantaj ar fi ca nu are inca restaurant care sa functioneze si pentru pranz sau cina. Dar in apropiere sunt vreo 2 centre comerciale cu destule restaurante, berarie, McDonalds si Burger King, unul dintre ele fiind Miramar care incorporeaza si o roata, copie a celei din Londra, din varful careia se vede tot orasul si care e prezenta pe toate cartile postale. De aici am dedus eu ca nu prea stau bine cu obiectivele turistice. :)
Cu alta ocazie am stat si la K hotel Taipei II, situat central pe fosta strada principala a orasului, hotel care la fel, ofera conditii excelente  la preturi la care in Bucuresti gasesti doar pensiuni printre  blocuri. Cred ca asa e la ei, conditii excelente la preturi bune, deh....alta lume... 
Cel mai usor mod de a te plimba prin Taipei este cu MRT-ul, un fel de metrou cand de suprafata, cand de subteran, care te duce oriunde in oras in maxim 40 de minute, si cu care este imposibil sa te ratacesti. Un Pass valid pentru 5 zile pe toate liniile de MRT si autobuz costa 700 de dolari de-ai lor. O alta varianta destul de ieftina este si taxiul care costa 50 de eurocenti pe km, insa ar fi bine sa ai la tine adresa de destinatie scrisa pe ceva in chineza, ca altfel nu pricepe nici dracu unde vrei sa ajungi. Din vreo 20 de taxiuri incercate abia daca am gasit un singur sofer care sa inteleaga cat de cat engleza.
Mai multe in curand, ca aterizeaza avionul. :)))

MRT

Toata lumea pe linie la metrou

MRT

Trafic

Roata Miramar

MRT

Scutere in Taipei




7 comentarii :

  1. Ăia merg doar cu trotinete de-alea?

    RăspundețiȘtergere
  2. Faci ce faci si tot la taiwanezi aterizezi ... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. salut,

    as dori sa ma ajuti si pe mine cu ceva sfaturi; pentru ca o sa ajung in iulie la taipei. sunt un pic cu morcovu' ca na, e prima data (in viata asta :) ) cand ajung atat de departe + ca-i alta cultura. vreau si eu sa-mi spui cum sunt oamenii, daca se vorbeste engleza, daca ai fost pe la periferia orasului, daca se poate face shopping la preturi decente si orice crezi ca m-ar putea ajuta. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai frica n-are de ce sa-ti fie. Engleza...cam cum ti-o fi norocul...dar in general nu prea stiu. La periferie am fost dar nu mi s-a parut periculos, sunt zone mai sarace si care arata dubios, si cu oameni care nu prea par dusi la biserica dar na...ca peste tot. Shopping am scris si prin articole, gasesti de toate pentru toti, dar preturile sunt in mare similare cu ce e la noi...

    RăspundețiȘtergere

Simte-te ca Ilie Dobre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...