sâmbătă, 13 august 2011

Impresii din Budapesta - Perla Dunarii - obiective turistice

              Rămăsesem în postul trecut la obiectivele turistice din Budapesta, care sunt cu nemiluita şi ţi-ar lua o gramadă de timp doar să treci prin faţa lor, aşa că o să încerc să fiu cât mai scurt şi concis şi să vă las plăcerea de a le descoperi singuri, să nu fiu eu ăla care povesteşte filmul înainte de a începe.

Parlamentul Ungariei
       Cea mai cunoscută cladire din Budapesta, prezentă pe toate cărţile poştale şi in toate albumele, cred că este cladirea Parlamentului, care se oglindeşte în apa lină a Dunării de pe malul stâng, adicălea Pesta. Deşi la capitolul mărime, îi batem de departe cu al nostru Parlament din Casa Poporului, se dovedeşte încă o dată că mărimea nu contează, Parlamentul ungurilor fiind de o frumuseţe care te lasă mut de uimire. A fost construit imediat după unificarea oraşelor de pe malurile Dunării în ceea ce azi cunoaştem ca Budapesta, adica pe la 1880, pentru a găzdui "Ansamblul Naţional Maghiar". Habar n-am cine a fost arhitectul, dar faină treabă a făcut. Se poate vizita şi interiorul, însă, spre ruşinea mea, până acum nu am reuşit să-mi fac timpul necesar. În aceeaşi piaţă intitulată Kossuth Lajos, se mai găsesc şi Muzeul de Etnografie şi Ministerul Agriculturii, ambele funcţionând în nişte clădiri superbe. 


Dacă porneşti pe malul Dunării de la Parlament, ajungi în curând la Podul cu Lanţuri, cel mai vechi pod peste Dunăre din Budapesta, Lánchíd Hid pe limba lor, străjuit de statuile unor lei, să zicem impunători. Urmând în continuare cursul Dunării, dai în Vaci Utca, cea mai cunoscută stradă pietonală din Budapesta, centrul shoppingului din oraş, plină de o parte şi alta de magazine de lux, suveniruri, cafenele şi restaurante.

Majoritatea punctelor de atracţie din capitala Ungariei se află pe partea dreaptă a Dunării, în Buda, care tot timpul a fost partea mai bogată a oraşului, în istorie fiind locuită în majoritate de germani.

În Pesta însă se gaseşte cea mai veche baie termala a oraşului, Széchenyi , Budapesta fiind recunoscută în întreaga lume pentru apele sale termale şi Spa-urile care încă din 1934 i-au adus titlul de "Spa's City". Dacă Széchenyi din Pesta este cea mai veche, fiind deschisă în 1881, şi Buda se mândreşte cu Gellert Spa, care are bazinele acoperite. Intrarea costa cam 5 euro la Szechenyi şi cam 10 la Gellert, toate informaţiile, precum şi localizarea le găsiti pe site-urile băilor.

Piaţa Eroilor
Tot în Pesta la capătul Bulevardului Andrassy, dai în Piaţa Eroilor, cu Monumentul Mileniului situat în centrul său, cu adevărat impresionant. Sunt reprezentaţi aici toţi eroii maghiari de la triburile de huni, până în zilele noastre. Monumentul fiind contruit pe la 1900 când Ungaria făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, conţinea şi statuile împăraţilor austrieci. După cel de-al doilea război mondial însă, acestea au fost înlocuite cu "mult mai glorioasele figuri maghiare". 

În spatele Pieţei Eroilor, se înalţă impunător Castelul Vajdahunyad, care astăzi găzduieste Muzeul Agriculturii. În curtea castelului tronează statuia lui Anonymus, autorul necunoscut al Gesta Hungarorum, cartea de capătâi a istoriei timpurii a maghiarilor, scrisă la 1200, şi pe baza căreia se cearta şi astăzi istoricii şi naţionaliştii cărora le pasă cine au fost primii în Ardeal. Vis a vis, puteţi vizita Gradina Zoologică, destul de interesantă în felul ei, deşi nu impresionantă.

Buuuuuuuuuuuuun. Am cam terminat cu obiectivele interesante din Pesta, aşa că trecem pe unul din podurile de peste Dunăre, în partea imperială a oraşului, şi anume Buda. Dacă ridici ochii în sus, nu ai cum sa nu observi impunătorul Castelul Buda, sau Palatul Regal, care străjuieşte de la înaltime întregul oraş. Deşi construcţia a început pe la 1200, a fost definitivată, de Matei Corvin, cel mai mare rege al ungurilor, ăla cu statuia din Cluj care-l enervează pe Funar.  Castelul este superb şi impunător, la fel curtea interioară şi panorama pe care o oferă asupra Dunării şi Budapestei. În interior se găsesc Muzeul de Istorie si Galeriile Naţionale.

Bastionul Pescarilor
Bastionul Pescarilor este în apropierea Castelului Buda, şi reprezintă practic o terasă cu şapte turnuri simbolizând cele şapte triburi maghiare care s-au aşezat în Panonia la anii 800. Bastionul este relativ recent, construit la 1900 în jurul Bisericii Matthias, locul unde regii maghiari erau încoronaţi, botezaţi, căsătoriţi...etc... Cel mai important atribut al Bastionului Pescarilor este priveliştea pe care o oferă asupra întregului oraş. 

Că tot vorbirăm de privelişti şi panorame, cea mai cea panoramă o oferă Citadela, fortareaţa din vârful dealului Gellert, la stânga Castelului Buda. Tot aici tronează deasupra Dunării şi a întregului oraş, Statuia Libertăţii, ridicata în cinstea glorioasei Armate Roşii Eliberatoare de sub jugul Nazist, sau ceva de genu.

Cam astea sunt cele mai importante şi cunoscute obiective turistice din Budapesta, iar dacă totuşi nu sunt de ajuns, te poţi oricănd pierde pe strazile oraşului, prin cafenele, restaurante şi parcuri, intr-unul din cele mai frumoase, interesante şi ofertante oraşe europene.


Parlamentul




Castelul Buda


Muzeul de Etnografie


Un om pe cal


Castelul Buda




Lanchid Hid


Matei Corvin - Calul








Bastionul Pescarilor


Lautari


Bastionul


Piaţa Eroilor




Castelul Vajdahunyad


Anonymous


Un comentariu :

  1. Azi mi-am luat bilete la 104 euro de la flysky.ro. Abia astept sa vizitez acest oras superb.

    RăspundețiȘtergere

Simte-te ca Ilie Dobre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...