vineri, 8 iulie 2011

Impresii din Sofia. Sau cum sa (re)descoperi mandria de a fi bucurestean

Pentru a nu stiu cata oara si cu la fel de putina placere, a trebuit sa ajung in capitala vecinilor de la sud de Dunare si anume Sofia. Multi romani trec pe aici, insa majoritatea doar tranziteaza orasul, folosind centura ca sa ajunga catre Grecia. Si sincer sa fiu, bine fac, mare lucru de vazut in capitala Bulgariei nu ai, in schimb ai mari sanse sa ramai fara pivoti, rulmenti sau toata roata in minunatele gropi strazi ale Sofiei.
Pod Giurgiu-Ruse
Cel mai simplu mod sa ajungi la Sofia este cu masina, desi si Tarom-ul are zbor direct, insa cu masina proprie faci cam 5 ore daca iesi din tara pe la Ruse. 60 de kilometri Bucuresti - Giurgiu, platesti taxa de pod 25 de lei, treci podul, si iei Vigneta pentru Bulgaria. Cu vigneta asta te lovesti pentru prima data de ospitalitatea bulgarilor. Daca opresti la primele benzinarii de dupa vama o sa ai surpriza ca vigneta sa coste pentru 7 zile: daca platesti in leva - 10 leva, daca platesti in euro - 6 euro (12 leva), daca platesti in lei - 30 de lei (15 leva). Si cea mai frumoasa parte e ca au nesimtirea sa zica: nu acceptam leva. :)))) Drept urmare, recomandarea mea e sa cumparati vigneta de la benzinarii aflate la o departare mai mare de vama gen Shell sau OMW, sunt destule si poti parcurge 30 de kilometri de la granita fara sa te intrebe nimeni nimic.
Dupa ce reusesti sa iei vigneta, de la Ruse pana la Sofia ai cam 310 kilometri de drum destul de bun, chiar si vreo 80 de km de autostrada inainte de intrarea in Sofia. Miturile cu politistii bulgari care sunt mai spagari decat ai nostri sunt niste aiureli alimentate insa necontenit de multimea de cocalari romani care bantuie pe soselele Bulgariei. Sunt cateva radare pe drum puse strategic, la ciupeala, insa nu mai multe decat la noi, si stau de obicei in aceleasi locuri si anume la Byala, la intrarea si iesirea in Pleven si pe autostrada la iesirea din tuneluri unde e limita de 80 de km/h. Insa daca mergi regulamentar si respecti cat de cat regulile elementare de circulatie, nu are nimeni nici o treaba cu tine. Am vazut multe masini cu numere de Romania oprite, masini care ma depasisera in prealabil cu 150 de km/h pe limita de 60, care faceau intrecere intre ei...sau alti Supermeni Damboviteni din astia, ceea ce demonstreaza ca daca esti tembel acasa, esti tembel oriunde si meriti sa fi taxat. Tot astia sunt cei care se plang de spaga pe care trebuie sa o dea in Bulgaria, inas o dau din prostia lor, deoarece nimeni nu te opreste fara motiv.
In fine, pana la urma ajungi in Sofia, si primul lucru care te marcheaza e ca astia chiar au strazi late. Asfaltate foarte prost dar late, cu minim 3 benzi pe sens la toate intrarile in oras pana in zona centrala, lucru care ajuta extrem de mult la fluidizarea traficului. Ah si pe banda 1 pe marile bulevarde, nu am vazut niciodata parcata nici o masina, cred ca serviciul de ridicari merge mult mai bine decat la noi, doar l-am testat pe pielea mea la Veliko Tarnovo. :))  Problema e cand iesi de pe bulevardele principale..., aici asfaltul practic dispare si lasa locul unor cratere imense, pe care Bucurestiul nu cred ca le-a experimentat vreodata. Si nu e doar o straduta sau doua...sunt toate. Dar de... asa-i in tenis.

Harta Sofia
Am stat la mai multe hoteluri in Sofia, insa pot sa recomand cu caldura Hotelul Accord care, desi nu e situat in buricul targului ci la vreo 2 kilometri de centru, ofera conditii excelente la un pret de aproximativ 35 de euro camera single. Ar fi de mentionat si Hotel Light care e situat foarte aproape de centru, in partea veche a orasului. Pretul este tot de 40 de euro pe noapte, conditiile sunt bune, singurul neajuns fiind faptul ca desi e situat pe niste stradute inguste, aproape la 5 minute de mers pe jos de punctul central al orasului, catedrala Alexander Nevski, este si foarte aproape de Gara Centrala, si poti vedea multa din fauna Sofiei...adica o gramada de fetze dubioase, cefe late, etnii destul de incerte, cersetori...etc.. cam cum era in centrul vechi al Bucurestiului inainte de a aparea terasele. Nu s-a intamplat vreodata sa zica cineva ceva, insa doar prezenta lor iti da un aer de insecuritate. 
Caterala Alexander Nevski
Obiectivele turistice ale Sofiei sunt...la fel de multe si de interesante ca ale Bucurestiului (sesizati ironia), dar macar sunt concentrate toate pe 2 strazi, si iti ia maxim o ora sa ajungi la toate. Strada comerciala principala, Bulevardul Vitosha, porneste de la Statuia Sfintei Sofia, patroana orasului unde poti vedea si Moscheea Banya Bashi, Biserica Sv Nedelia, si Sv George Rotunda cea mai veche constructie a Sofiei, si duce pana la Palatul National al Culturii. Cunoscuta ca si Vitoska, este cea mai cunoscuta si scumpa strada a Sofiei, baruri, cafenele, restaurante si magazine de firma sunt de o parte si de alta a strazii pietonale lunga cam de 1 kilometru. Ah...si case de schimb...multe case de schimb, insa mare atentie...de preferat nu intrati in niciuna. Au afisat un curs foarte relativ, de obicei doar cel de vanzare, si poti sa ai mari suprize daca nu verifici inainte foarte exact cursul. Toata lumea buna a orasului se invarte pre Bulevardul Vitosha, e un fel de Dorobanti de la noi, insa cu pitipoance mult mai urate. Cea mai mare problema a Sofiei, dupa capul meu nu sunt nici strazile proaste, nici praful, nici multimea de oameni dubiosi, ci faptul ca femeile frumoase sunt mai rare decat floarea de colt in Muntii Parang. Si alea care erau, cred ca erau venite in vizita... 
Tot de la Statuia Sf Sofia, daca te duci in directia in care se uita ea, adica spre fostul Comitet Central al Partidului Comunist Bulgar, ajungi la Biserica Rusa, Catedrala Alexander Nevski, Ansamblul National, Biblioteca Nationala si Universitatea. Tot aici se gaseste si Biserica Sf Sofia, contemporana cu Catedrala cu acelasi nume din Istanbul, despre care am scris aici. Si cam gata cu obiectivele turistice ale Sofiei. Parcuri sunt  destul de putine si de prost amenajate, Borisova Gradina fiind cel mai vechi si mai frumos dintre ele, echivalentul Cismigiului nostru.
Sfanta Sofia
Mancarea e buna cam peste tot, foarte similara cu ce e la noi, restaurantele au meniuri de pranz la preturi speciale...preturile la restaurante...comparabile cu cele din Bucuresti, dar parca o idee mai mici, iar mari feluri de mancare specific bulgaresti eu n-am vazut prin meniuri. Daca esti pe fuga, gasesti ca si la noi, shaorma, kebap, felii de pizza, autoserviri...d-astea. 
Cel mai mare mall e Mall Bulgaria, la iesirea spre Plovdiv, gasest in el exact aceleasi branduri ca si la noi, nici mai multe, nici mai putine, preturile sunt comparabile....
Ideea e ca nu doar UE ne priveste ca unul singur cu bulgarii. Suntem luati la pachet de absolut toata lumea, avem aceleasi magazine, aceleasi fastfood-uri, aceleasi hipermarketuri...
Totusi in Sofia saracia pare mult mai accentuata decat in Bucuresti, lumea pare mult mai putin educata, de engleza nu prea poate fi vorba, aspectul general al orasului este mult mai rau si neingrijit decat al capitalei dambovitene...Eu cel putin, am acolo acelasi sentiment pe care probabil il are un cetatean al Berlinului ajuns in Bucuresti, cam aia e diferenta. Motivele pentru care cineva ar vizita Sofia, doar pentru a o vizita si fara a avea si o alta treaba, sincer imi scapa, motiv pentru care nici nu le pot expune aici. Insa daca tot ajungi aici, e de preferat sa incerci sa scoti tot ce e mai bun din vizita, iar mai apoi sa poti spune cu mandrie: "ba, la noi e chiar bine".  
Biserica Rusa

Baia publica

Moscheea Banya Bashy

Biserica Veche Sf George

Comitetul Central


Sv Nedelia 

Vitoska Bulevard

Bulevardul Vitosha

Palatul Culturii


7 comentarii :

  1. Eu vroiam la un moment dat sa vizitez Sofia, imi propusesem cumva sa vad toate capitalele europene, dar pana la urma ideea s-a ofilit si nu mi-am batut capul cu asta. Totusi, din poze nu arata chiar asa de rau, cam pustiu si cenusiu, dar sigur e de vina lumina, unghiul, etc...

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai si la noi daca pozezi doar Kiseleff-ul, Ateneul si Casa poporului zici ca cine stie ce oras misto e. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. De acord...pe mine ma distreaza cel mai tare acele albume cartonate din librarii cu poze din Bucuresti, in care toate cladirile si peisajele sunt photoshop-ate la maximum!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vitoșa, nu Vitoska. e cel mai inalt vârf din zonă-1900 metri. păcat ca nu te-ai plimbat cu telefericul să vezi statiunile de iarnă. Acolo aș putea spune că e singurul loc ce merită vizitat din Sofia..

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt in Sofia de o luna. Foarte curat, fete super frumoase si slabe, ft bine imbracate. Lumea foarte amabila, fara fete acre ca in Bucuresti, respecta semnele de circulatie, nu ca la noi unde lumea umbla besmetica. Orasul mic dar usor de strabatut. Mijloacele de transport ajung cam greu dar se circula cu atentie. Ce mi-a placut cel mai mult sunt oamenii. Foarte, foarte amabili si saritori.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bulgarii nu ne sunt mereu prieteni ! De ce spun acest lucru ? Pentru ca in data de 6 august 2014 intorcandu-ma de la Metro Ruse la vama bulgareasca pe langa cei 2 euro taxa de pod a trebuit sa platesc inca 5 euro , vigneta lor , ca si cand as fi mers pe drumurile lor nationale in afara localitatii . Merg de multi ani la Metro , este in localitate , nimeni nu a cerut aceasta taxa , dar ei au afisat pe geamul ghiseului unde se plateste taxa de pod un text de lege in mai multe limbi cu art. 10 , litera C prin care se legifereaza plata vignetei la iesirea din tara lor, neexistand prezumtia de nevinovatie , ca am fost la prieteni in Ruse , la cumparaturi in oras sau altceva . Astfel toti sunt pusi sa plateasca pe drept sau pe nedrept in cazul meu , numai in acele zile pe care le considera ei , in care au circumstante favorabile , nu intodeauna. Platind pana la urma atunci vigneta , am revenit la Ruse , la cumparaturi in cateva zile , mai mult sa vad daca se respecta in continuare incasarea vignetei la iesirea din tara lor si spre surprinderea mea , fiind in zi de sfarsit de saptamana , bulgarii cautau sa asigure fluenta traficului prin vama incasand doar taxa de pod , neintreband si neverificand vigneta ! CONCLUZIE ! PASTRATI INTODEAUNA 5 EURO SAU 10 LEVA PENTRU VIGNETA BULGAREASCA DACA INTRATI SI IESITI DIN RUSE ! Cu respect , pentru toti care citesc , dar de data aceasta fara nume .

    RăspundețiȘtergere

Simte-te ca Ilie Dobre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...