marți, 19 iulie 2011

Gura Portiţei - Hai că se poate!

Adică se poate găsi un loc pe litoralul nostru fără manele, fără mulţi cocalari pe metru pătrat, fără BMW-uri parcate pe faleza, cu maxim 100 de oameni pe plajă şi fara sticle, pet-uri şi alte ambalaje plutind în apă.
Cormorani
Motivul pentru care nu am mai postat nimic zilele astea pe blog, şi am ales ajutorul prietenilor ca să se mai vadă că mai traiesc, este că am petrecut câteva zile pe litoralul nostru, una în Neptun şi vreo 5 la Gura Portiţei. Despre Neptun o să scriu într-un post viitor, deşi mare lucru nu e de zis, postul ăsta fiind dedicat unui loc care mi-a dat impresia că mai exista totuşi o speranţă şi pentru litoralul nostru, şi anume Gura Portiţei.

Ca să ajungi din Bucureşti la Gura Portiţei, nu este mare filozofie: o iei pe A2, doar că la Medgidia, în loc sa alegi clasicul drum spre Constanţa, o iei spre Tulcea. De menţionat că drumul care face legătura între Medgidia şi  drumul european Constanţa - Tulcea este în lucru, aşa că...oricum sunt două variante. Ori ieşi de pe A2 la Drajna şi urmezi drumul vechi: Slobozia, Hârşova, iar de acolo dai în drumul Tulcea-Constanţa, ori pană la Cernavodă pe autostradă, iar de acolo trebuie să dai in acelaşi drum Tulcea-Constanţa, de preferinţă pe la Ovidiu. După ce ai ajuns pe drumul ăsta Tulcea-Constanţa, în localitatea Baia se face dreapta un indicator spre Jurilovca, de unde se ia vaporaşul catre Gura Portiţei. Ambele variante Bucureşti-Jurilovca durează aproximativ 4 ore. 

Tot complexul de la Gura Portiţei este din ce m-am prins eu, proprietatea aceleiaşi firme, care se ocupa de la parcarea maşinii, la transportul cu vaporaşul şi cazare şi masă. Toate detaliile se găsesc pe site.  Trebuie facută rezervare din timp, deoarece locurile sunt destul de limitate şi rezervate cu mult timp înainte. 

Dar să revenim, după ce ai ajuns la Jurilovca şi ai parcat maşina în parcarea pazită şi plătită, dar care "nu işi asumă nici o responsabilitate", după cum scrie pe procesul verbal...trebuie sa traversezi lacul Goloviţa pentru a ajunge in staţiune. Ai două posibilităţi: vaporaşul care face 3 curse sau şalupa rapida. Cu prima variantă traversarea durează cam o oră si un sfert, iar cu cea de-a doua aproximativ 20 de minute. Tot ce trebuie sa ştii se găseşte pe site-ul staţiunii: http://www.guraportitei.ro/index.html. Noi, la dus, am ales prima variantă iar la intoarcere şalupa din cauza de timp...recomand cu caldură variantă rapidă, mai ales că diferenţa de bani nu este atât de mare, iar de văzut nu ai de văzut mare lucru, pe drum. 
Faptul că nu se poate ajunge în staţiune decât cu barca, duce la trierea masivă a vizitatorilor, ceea ce, între noi fie vorba, e un lucru excelent.

Odată ajunşi, recepţie, cazare, după care program de voie. :) Eu am fost cazat pe "Insulă", camerele sunt foarte mari, au strictul necesar, însa diferenţa e făcută de pontoanele prezente la fiecare cameră, pontoane de pe care se poate pescui linistit in canalul din faţă, sau poţi lenevi liniştit fără să te deranjeze nimeni. În afară de Insulă mai sunt vreo 3 vile: Egreta, Delfin si Scoica, plus o gramadă de căsuţe şi locuri de campare pentru cort, dupa bugetul şi preferinţele fiecăruia. 

Există o gramadă de zvonuri conform cărora este interzis să vii în staţiune cu băuturi sau mâncare din afară. Aiureli, nu zice nimeni nimic, poţi veni cu orice vrei daca esti îndeajuns de ambiţios şi îţi place să faci pe hamalul. Însă preţurile la restaurantul staţiunii sunt destul de rezonabile, berea la fel, 4 lei paharul de plastic, iar spre deosebire de alte locuri de pe litoral, berea e bere...neîndoită cu apa si detergenţi. 

Plaja este absolut mişto, de fapt sunt două plaje una langă alta. Nisip fin, cu ceva scoici dar deh....sezlongul costă 15 lei pe zi, ai la dispoziţie şi un beach bar şi o piscina destul de încapatoare, chiar şi câteva aparate de fitness că să mai dai jos ce ai pus la restaurant, un teren de tenis cu piciorul şi unul de volei. 

Dacă până acum tot ce am scris a fost de bine, la minusuri putem trece sictirul pur românesc al angajaţilor care aici reuşeşte să fie dus la rang de artă, faptul că, în afară de nişte hidrobiciclete şi bărci cu vâsle, alte distracţii nu prea mai ai, şi cea mai mare problemă, dar care nu e din vina nimănui, ţânţarii....cum a apus soarele, staţiunea trece in stăpânirea lor şi absolut nimic nu îi poate opri. Nici un fel de soluţie sau cremă nu te poate salva de mii de muşcături daca te-ai nimerit pe-afara dupa lăsarea întunericului. În camere, dacă ai fost îndeajuns de inspirat încât să vii cu un aparat împotriva ţânţarilor nu ai probleme.  

Ca şi concluzie, Gura Portiţei este un loc special, ai şi deltă şi mare în acelaşi loc, iar datorită accesului nu tocmai facil şi al locurilor limitate, staţiunea este foarte aerisită. Este un loc minunat pentru a petrece câteva zile rupt de tot şi de toate, un loc unic pe litoralul nostru care merita vizitat de oricine doreşte şi altceva decât concerte cu Salam sau Dj Project, baldachine şi şampanie de 10 mii de euro la Bamboo să leşine Daniela Crudu. 
Parcarea de la Jurilovca

Canal

Camera

Vedere de pe pontonul camerei

"Insula"

Viluţă pe Insulă

Plaja

Plaja

Plaja

În afara staţiunii

Apus

Răsărit


Retaurant





2 comentarii :

  1. eu de 11 ani de acum nu mai calc pe la noi pe la mare...

    RăspundețiȘtergere
  2. mda...Gura Portitei e unul dintre putinele locuri "necontaminate" de la mare!

    RăspundețiȘtergere

Simte-te ca Ilie Dobre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...