joi, 30 iunie 2011

Vacanta in Turcia - Partea II: Hotel Grand Efe Ozdere, Efes, Kusadasi, Pamukkale

Inchisesem postul anterior cu sosirea la hotelul Grand Efe din Ozdere, un mic orasel la vreo 25 de km de Kusadasi.  Am ajuns pe la 5 dupa amiaza, am parcat, ne-am cazat, chestie care a durat vreo 30 de secunde, ne-au legat niste bratari portocalii la mana sa se prinda lumea ca avem all inclusive si gata. Prima impresie a fost...asa si-asa, angajatii turci pareau plictisiti grav, dar e de inteles, insa foarte politicosi, hotelul...are maxim 3 stele desi afiseaza 4+. Camerele sunt mari, curate, au strictul necesar dar cam atat, adica aer conditionat, televizor, mobila un pic cam veche formata din dulap, pat, vreo 2 scaune si o masa pe terasa, baie cu cada si cam atat....nimic spectaculos insa totul corect. Pentru banii pe care i-am platit nici nu puteam spera la mai mult, raportul calitate/pret fiind excelent. 
Hotel Grand Efe
Dupa ce am urcat bagajele in camera, am coborat sa vedem ce si cum. Hotelul dispune de doua baruri ambele imense si cu terasa in aer liber, o sala de mese in care intra un batalion intreg + ordonantele ofiterilor, sala de fitness (vai de mama ei), un club cu mese de biliard, darts, discoteca si ce-o mai fi, niste magazinase cu diverse chestii trebuincioase, doua piscine mari plus inca doua pentru copii mici, o plaja destul de ingusta si inconfortabila, cu nisip nu foarte fin, dar ca toate din zona, Kusadasi fiind zona de coasta. Pe scurt, daca esti un o persoana sedentara care prefera doar sa stea cu burta la soare pe intreg sejurul, Grand Efe ofera absolut tot ce ai nevoie pe o raza de 50 de metri in jur, sa nu cumva sa faci febra musculara, in conditii mai mult decat decente. Pacat ca nu sunt genul...:))
Am facut si o baie in marea plina de bolovani si stanci, papucii aia de plastic sunt practic obligatorii, dupa care ne-am dus la cina. Mancarea e pe toate gusturile, tip bufet suedez, multe salate, fructe, prajituri, cred ca e ok si pentru cei mai pretentiosi, tot gasesti ceva de mancare printre toate felurile alea. Berea...desi pe butoaie scria Efes, e cam ca la noi la Mamaia pe plaja....jumate bere jumate apa, sa poti sa bei mult fara sa te imbeti, dar avea totusi cele mai importante calitati: rece, blonda si multa. In rest sucuri, vin, gin, vodka, rachiu...toate made in Turkey....de o calitate mai mult sau mai putin buna. 

marți, 28 iunie 2011

Vacanta in Turcia - Partea I: Kusadasi - Drumul

Taman m-am intors din Turcia unde am petrecut 10 zile, 6 dintre ele pe coasta Marii Egee si restul in Istanbul. Nu mai fusesem niciodata in Turcia despre care auzisem o gramada de lucruri, in mare parte bune, despre statiunile turcesti si imi doream de mult timp sa vad Istanbulul, singurul oras intins pe doua continente si capitala a marilor imperii din Rasarit. 
Zis si facut, am facut rezervare la Kusadasi, sau mai bine zis pe langa Kusadasi la vreo 20 de kilometri, prin Europa Travel, la hotelul Grand Efe la un pret de te doare mintea - 320 de euro all inclusive pentru 2 persoane 6 zile. Vorba unui prieten mai ieftin decat sa stai acasa. Pretul era fara transport inclus, oricum preferam sa merg cu masina sa vizitam obiectivele turistice de pe drum, ca pe harta erau trecute o gramada.
Desi erau doar 1100 de km de la Bucuresti pana la Kusadasi si i-am fi putut parcurge lejer fara oprire, fiind doi soferi in masina, am ales sa facem popas pentru o noapte la Canakkale, ca sa ajungem odihniti a doua zi.
Am plecat din Bucuresti pe la 5 dimineata pe traseul: Bucuresti - Giurgiu - Veliko Tarnovo - Nova Zagora - Svilengrad - Edirne - Canakkale - Izmir - Kusadasi, cu oprire cum am mai zis la Canakkale cu vreo 400 de km inainte de destinatie. 
Veliko Tarnovo
Am plecat cu masina unor prieteni, deoarece pentru masinile in leasing la vama turca nu este suficienta doar procura de la societatea de leasing in engleza, ci si traducerea in turca legalizata si apostilata la tribunal. Asa ca m-am lipsit de aceste minunate drumuri prin birocratia romaneasca si am preferat sa mergem cu alta masina inscrisa pe persoana fizica. Pentru asta nu e necesara decat persoana fizica in masina, chestie care oricum era indeplinita din start.
Plecati de la 5 dimineata am trecut prin vama de la Giurgiu fara probleme, foarte putine masini, am platit taxa pentru Podul Prieteniei Romano-Bulgare in valoare de 25 de lei, am luat Vigneta pentru Bulgaria pentru o luna de zile...ca vezi Doamne pentru o saptamana nu aveau, si am pornit entuziasti catre Veliko Tarnovo. 

sâmbătă, 11 iunie 2011

Litoralul Bulgaresc - De la N la S - Partea II - Obzor, Sunny Beach, Nessebar, Sozopol

Plaja Constantin si Elena
Cum pornesti dinspre Nisipurile de Aur catre Varna, la cativa kilometri intri in statiunea Sfintii Constantin si Elena. Primul impact vizual este ca, in comparatie cu Nisipurile, Constantin si Elena este mult mai saracacioasa si mai putin dezvoltata, aratand cam ca Olimp-ul sau Jupiter-ul nostru. Ceva mai murdara si mai neingrijita, cu mai putine hoteluri impunatoare, statiunea ofera insa, din ce am apucat eu sa vad plimbandu-ma pe aleile sale, o gramada de atractii pentru copii. Tot felul de trenulete, jocuri, parcuri, locuri de joaca, te ajuta sa-i tii pe cei mici ocupati ca sa te poti concentra in liniste asupra berii comandate la una din terasele de pe faleza. Centrul statiunii este practic un imens parc, pe aleile caruia te poti plimba in liniste, sau poti casca gura la tarabele cu nimicuri prezente din abundenta. In centrul parcului, insa ferita din calea multimii, ascunsa de o mica liziera, gasesti Manastirea Sf. Constantin si Elena care da si numele statiunii, o oaza de liniste in mijlocul vacarmului turistic. Constantin si Elena mi s-a parut o statiune foarte potrivita familiilor cu copii mici care doresc, pe langa distractiile clasice de la mare - mare, bere, soare, mai multe posibilitati de petrecere a timpului liber pentru cei mici.

vineri, 10 iunie 2011

Litoralul Bulgaresc - De la N la S - Partea I - Balcik, Albena, Nisipurile de Aur

A venit vara si toata lumea se pregateste de concedii sau macar de petrecut un week-end sau cateva zile la mare. Cum la noi preturile sunt in continuare destul de sus, iar conditiile ca vai de mama de om, cea mai la indemana destinatie de plaja si soare, ramane Bulgaria si litoralul sau. Conditii bune la preturi accesibile, plaje curate si incapatoare, posibilitati de agrement nenumarate si acces facil, fac din litoralul vecinilor de la Sud de Dunare, una din destinatiile preferare de concediu ale romanilor. Singurul neajuns, din punctul meu de vedere, e ca marea e tot aia, Marea Neagra nefiind o mare foarte frumoasa sau prea imbietoare. 
Bulgaria
De la Nord la Sud, statiunile cele mai frecventate sunt Balchik, Albena, Nisipurile de Aur, Constantin si Elena, dupa ce ai trecut de Varna  - Byala, Obzor, Sunny Beach cu al sau Nessebar, iar mai la Sud de Bourgas - Sozopol, Primorsko si inca niste sate fara prea mare importanta turistica.
Despre cazare n-are sens sa povestim, toate agentiile de turism sunt pline de oferte la litoralul bulgaresc, de toate felurile, si pentru toate buzunarele si gusturile, .
Daca te-ai hotarat sa te duci acolo pe cont propriu, cu masina personala, ai doua variante de traseu. Ori cea clasica pe la Giurgiu - Ruse, iar apoi tii indicatoarele cu Varna, ori pe Autostrada Soarelui cu iesire din tara pe la Vama Veche, drum care, desi e ceva mai lung poate fi mai rapid datorita autostrazii. In ceea ce priveste siguranta drumului si toate zvonurile cu politisti falsi care te opresc in mijlocul campului si te lasa fara nimic, sau nenumaratele spagi la radare, si hotii de masini din statiuni....o fi, dar eu nu am vazut nimic de genul asta si m-am plimbat destul de mult prin Bulgaria. Radare sunt, insa nu mai multe decat la noi. Sa te opreasca aiurea, fara motiv, nu mi s-a intamplat si nici nu am auzit pe cineva, iar cu hotii si talharii, nu mi s-a parut a fi mai putin sigur decat la noi. Daca soarta sau Dumnezeu sau cine o fi, vrea ca tu sa ramai fara acte si fara masina...ramai si la Berlin in curtea sectiei de Politie, daramite la Nisipurile de Aur.

joi, 9 iunie 2011

O dimineata in Amsterdam

    Dupa cum ziceam mai devreme, intre doua avioane, am avut cam 6 ore escala pe aeroportul Schipol din Amsterdam. Avem doua posibilitati, ori sa ma plimb prin magazinele aeroportului, care nu sunt putine, Schipol fiind unul dintre cele mai mari aeroporturi din lume, ori sa dau o fuga in oras. Am ales varianta a doua, ca de magazine nu aveam nici un chef, iar in Amsterdam e oricant o placere sa te duci. 
Amsterdam Centraal Station

Sa ajungi in Amsterdam de la aeroportul Schipol e foarte simplu. In afara de varianta clasica - cu taxiul - care insa e destul de scumpa...in Olanda e 7 euro doar pornirea...exista varianta cu trenul, in statia caruia cobori direct din mijlocul aeroportului. Trebuie sa-ti iei un bilet de la automatele care impanzesc aeroportul, si care sunt extrem de usor de utilizat, iar apoi in vreo 25 de minute esti in centrul Amsterdam-ului. Biletul de tren costa 4.5 euro la clasa a doua si vreo 7 la clasa 1 si se poate opta si pentru varianta dus-intors in aceeasi zi. 

marți, 7 iunie 2011

Impresii din Taipei - Capitala Republicii Chineze (fara Populara) :) - Partea II

    Acuma ca tot ajunseram in Taipei, pe langa multi chinezi, multe scutere, cladiri care mai de care mai inalte si mai impunatoare Taipeiu exceleaza ca destinatie de shopping. N-am vazut atatea magazine Armani, Hugo Boss, Valentino, D&G si alte d-astea la un loc nicaieri. Si nu doar intr-un loc, ci in toate mall-urile din oras, care nu-s putine, ai dracu amatori de lux taiwanezii astia ca altfel nu-mi explic. Fanii lui Guta si Salam creca ar da in balbaiala acolo. Ca si zona de Shopping pentru d-al d-astea pe langa Taipei 101, mai e de mentionat si Zhongxiao Fuxing, in jurul statiei de MRT cu acelasi nume. 
Night Market
Pentru chestii mai traditionale si mai ieftine, exista mandria Taipeiului, pietele de noapte sau Night Market ca sa priceapa si chinezul de rand. Astea sunt un fel de bazaruri de la noi, foarte asemanatoare cu Oborul sau cu Europa, marfa de acolo este cam aceeasi, acelasi tricouri, slapi, pantaloni, pulovere made in China, la preturi mai  mult sau mai putin bune, insa totul e negociabil. Diferenta fata de noi este ca se deschid pe la 5 dupa amiaza si se inchid pe la 1-2 noaptea, si in loc de mici si carnaciori oltenesti gasesti tot felul de ciudatenii de mancat, cum ar fi tartite de gaina date prin caramel, lacuste in ciocolata sau creme de la creme...Stinky Tofu. De asta din urma, oricat de ambitios ai fi, nu prea te poti apropia la mai bine de 5 metri. Numele spune totul. Ei cica e foarte bun dar...sa fie la ei acolo. Mancarurile astea ale lor merita incercate, dar am eu presimtirea ca pana la urma, orice om normal din partea noastra a lumii, ajunge tot in McDonald sau Pizza Hut. Noroc cu globalizarea ca muream dracu de foame p-acolo.

Impresii din Taipei - Capitala Republicii Chineze (fara Populara) :) - Partea I

   La momentul T1 la care scriu aceste randuri, ma situez in avionul dinspre Taipei spre Hong Kong, prima escala a drumului spre Bucuresti. Dupa 8 zile in capitala Taiwanului, sunt al naiba de fericit ca o sa ajung in curand acasa, desi trebuie sa suport drumul care cu tot cu escale tine vreo 24 de ore. Mare dreptate avea  si nenea Alecsandri: “mai lung imi pare drumul, acum la-ntors acasa”.
747 la Schipol 
Am plecat in urma cu o saptamana, obligat de indatoririle de servici si cam impotriva vointei mele, pe ruta Bucuresti - Amsterdam- Hong Kong- Taipei. Pana la Amsterdam am zburat cu Klm-ul iar de acolo cu Cathay Pacific, linia aeriana a Hong Kong-ui. Recomand cu al naiba de multa caldura companiile asiatice Singapore Airlines, China Airlines sau Cathay Pacific in comparatie cu cele europene pentru mancarea mai buna, avioanele mai noi, entertainmentul mult mai diversificat aka filme, muzica etc, si  rata mult mai mica a accidentelor. 
Prima data pe ruta asta am zburat cu Lufthansa, escala la Frankfurt si inca ma felicit ca am reusit sa rezist tot drumul avand doar un film cu Jackie Chan la dispozitie pe toata durata zborului. Eu am o mare problema cu dormitul in avion, nu prea imi reuseste si sunt nevoit sa recurg la diverse metode de trecere a timpului, de obicei fara prea mare succes.
Deci, plecat din Bucuresti la 6 dimineata, pana la Amsterdam am facut 2.5 ore. Aici escala 6 ore deci timp suficient sa vizitez orasul, dar despre Amsterdam alta data. Dupa 6 ore de bantuit prin oras, am decolat de pe imensul aeroport Schipol din Amsterdam cu destinatia Hong Kong. 12 ore de zbor in care am vazut 3 filme si am reusit in sfarsit sa adorm pe muzica lui Tony Bennet. In Hong Kong doar vreo 2 ore escala, dupa care inca 1.30 ore de zbor pana la Taipei. Am aterizat pe aeroportul Tayochuan la ora locala 12 dupa amiaza. Primul lucru care te loveste efectiv cand ajungi in Taipei este umiditatea foarte ridicata. In special vara, desi nu este foarte cald, doar vreo 28-29 de grade, transpiri instantaneu si iti e destul de greu sa respiri. Dupa ce am recuperat bagajele si am scos niste bani de la bancomat, cursul fiind de 40 de NTD, adica dolari taiwanezi pt 1 euro sau cam 10 dolari pt 1 leu greu, m-am suit in masina care ma astepta si am pornit spre hotel, cale de vreo 40 de minute. Prima impresie din masina este ca Taipeiul un oras super dezvoltat, dominat de Taipei 101 pana nu demult cea mai inalta cladire din lume,  cu o infrastuctura pe care si nemtii cred ca sunt invidiosi, dar care are si el falitii sai si mahalalele sale ca orice oras mare.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...