luni, 30 mai 2011

Impresii despre Zagreb - Capitala Croatiei si... cam atat

   Croatia este, daca nu punem la calcul si mica Slovenie, cea mai dezvoltata si avansata tara dintre statele componentele ale fostei Iugoslavii. Asta se datoreaza in special faptului ca au fost scutiti de alte conflicte dupa separarea din 91-92 beneficiind de suportul insemnat al Vestului, si de sprijinul lui Dumnezeu care i-a blagoslovit cu una dintre cele mai frumoase coaste din lume, Coasta Dalmata.
Daca ne uitam la Slovenia si Croatia ne putem doar imagina ce ar fi fost astazi Iugoslavia daca nu ar fi existat razboaiele, probabil una dintre cele mai dezvoltate tari din Europa.
Dar n-o sa va povestesc acum despre asta, ci despre Zagreb, capitala Croatiei si cel mai important oras al tarii. Trecusem de cateva ori pe langa Zagreb, in drum spre alte destinatii mai ofertante, insa pana sa fiu nevoit sa ajung acolo pentru vreo doua zile cu treaba, nu gasisem timpul necesar pentru a vizita orasul.
Cum ajungi acolo?
La Zagreb poti ajunge pe doua rute:
Prima via Belgrad cu iesire din tara pe la Portile de fier si despre care am mai scris aici. De la Belgrad nu faci altceva decat sa tii autostada pana la Zagreb pe toti cei 430 de kilometri ai sai.

vineri, 27 mai 2011

The Bucket List - pentru 2011

Pentru cine nu a vazut filmul ar face bine sa o faca, merita din plin.

Anul asta as vrea sa vad ca si turist (in afara de deplasarile programate deja):
 - Barcelona
 - Nordul Italiei (Venezia, Milano, Florenta, Verona) 
 - Salzburg

Mai vreau sa invat sa schiez si sa fac parasailing si rafting. Pe Jiu ca e acasa. :)

O gramada de planuri, sper sa imi fac si timp pentru toate astea....

PS: La noapte plec la Taipei. Am 6 ore escala in Amsterdam, si desi m-am lasat de fumat (tutun), probabil o sa nimeresc in vreun coffee shop, ca dupa aia...14 ore in avion... distractie majora... 


joi, 26 mai 2011

Tinutul Secuiesc - Pe doua roti in Secuime - Partea III - Sovata, Targu Mures, Sighisoara

Rasarit de Soare Homorod
     A doua zi dimineata ne-am trezit cu noaptea in cap, pe la 6 dimineata, odata cu gainile cu care de fapt mersesem si la culcare. S-a dovedit a fi pana la urma un lucru bun, deoarece am reusit sa prindem un superb rasarit de soare din spatele muntilor. Dupa micul dejun, un pic cam prea "continental" pentru o pensiune traditionalista cum se vrea Lobogo, am pornit catre Targu Mures via Sovata. La Sovata mai fusesem in urma cu ceva ani, iar statiunea mi se paruse destul de mohorata si parasita, insa se efectuau lucrari de amenajare, iar acum aveam ocazia sa vedem ce a iesit.
Drumul de 60 de km de la Odorheiul Secuiesc spre Sovata este perfect pentru orice motociclist: asfalt bun, curbe din belsug, peisaje superbe, destul de liber. Acuma nu stiu daca o fi fost soarele diminetii combinat cu faptul ca ma simteam si eu in sfarsit odihnit, dar mie mi-a placut drumul asta extrem de mult. In toate satele prin care am trecut, o multime de vanzatori ambulanti pe marginea drumului asteptau clientii cu diverse suvenire si alte lucruri mai folositoare sau nu. Pana sa ajungi la Sovata treci prin Praid, unde se gaseste si una dintre cele mai mari saline din tara, recomandata in tratarea afectiunilor respiratorii si a altor afectuni la care poate ajuta din plin si crama imensa din interiorul salinei. De vizitat neaparat si satul si Salina Praid, ambele avand un farmec aparte.

Tinutul Secuiesc - Pe doua roti in Secuime - Partea II - Targu Secuiesc, Covasna, Homorod

     A doua zi dimineata, dupa cafea, sau mai bine zis dupa 3 in 1, ne-am plimbat un pic prin statiune. Pustiu rau de tot. Am inteles ca aici sezonul estival este similar cu cel de la mare, lumea vine doar in lunile de vara. Parcul din centrul statiunii nu arata rau insa lacul Ciucas, alta data punct major de atractie era acum plin de frunze si matasea broastei. Am aflat ca de vreo 3 ani nu l-a mai curatat nimeni, oricum frunze cad in fiecare an, deci...ce sens are?.  
Biserica Ortodoxa Tusnad
Pensiunea noastra este pusa fix intre Biserica Ortodoxa si cea Catolica, iar cum in vinerea respectiva era Izvorul Tamaduirii, in ambele se tineau slujbe, pe care le-am intrerupt eu cand am pornit motocicleta. Ce mi-a placut foarte tare a fost ca oamenii veneau impreuna la Biserica pana la poarta, mai apoi, in functie de in care fusesera botezati, alegand in care sa intre.
Planul pentru ziua de azi era destul de lejer, cazarea o aveam in Baile Homorod care erau doar la vreo 80 de km distanta, deci ne-am decis sa mergem sa vizitam si Targu Secuiesc si Statiunea Covasna, pentru care trebuia sa facem un ocol destul de considerabil. Am legat din nou bagajele pe motocicleta, ne-am echipat, am lasat cheile in cutia postala si am pornit la drum. Pentru vreo 70 de metri pana la prima benzinarie. :))

miercuri, 25 mai 2011

Tinutul Secuiesc - Pe doua roti in Secuime - Partea I - Lacul Sfanta Ana

    Cu ocaziei zilei de 1 Mai, mi s-a pus in vedere ca ar trebui sa vizitam niste prieteni de familie de la Targu Mures. Luand la cunostinta cu deosebit entuziasm acest plan de sarbatoare, am zis sa depun si eu un amendament, adica: "mergem doar daca plecam mai devreme si cu motocicleta." Uimitor, amendamentul a fost aprobat drept urmare, ne-am pregatit de plecare. Avand vreo 2 zile libere la dispozitie plus week-end-ul, am plecat de joi din Bucuresti cu gandul de a vizita Tinutul Secuiesc, adica Harghita si Covasna, prin care pana atunci doar trecusem in goana masinii, traseul planificat aratand cam asa: prima noapte cazare la Baile Tusnad, a doua la Baile Homorod, dupa care Sambata ajungem la Tg Mures, iar Duminica cap compas Bucuresti pe drumul european prin Sighisoara.

luni, 23 mai 2011

Impresii despre Belgrad - de unde veneau desenele animate - Partea II

strada Knez Mihaila 
     Ramasesem in Trg Republike, in fata Muzeului National in care n-am apucat niciodata sa intru, si a unei statui cu om pe un cal care...seamana cu toate celelalte cu oameni pe cai. Am aflat ca ar fi a lui Mihailo Obrenovici, printul care a mutat capitala la Belgrad in 1841, si care a murit, cum altfel, asasinat. Tot Printul Mihailo a dat si numele strazii pietonale Knez Mihaila, care porneste din Trg Republike si te duce pana in fata parcului Kalemegdan. Strada asta in sine este un obiectiv turistic, fiind una dintre cele mai frumoase locuri de promenada din orasele europene. 
De o parte si de alta a strazii sunt magazine care mai de care mai de lux, mai..."brand name", "fancy", "glamour" si...alte cuvinte d-astea nu mai stiu.

Impresii despre Belgrad - de unde veneau desenele animate - Partea I

Noi, astia crescuti in Sud Vestul tarii inainte de '89, ne amintim cu nostalgie de momentele in care, cocotati pe bloc, invarteam de antena cu 17 elementi ca sa prindem "sarbii". Eu ii preferam "bulgarilor" ca aveau mai multe desene animate, printre care si "Familia Flintstone", si dadeau meciurile de la toate campionatele mondiale, europene plus din Italia si alte campionate tari. Ah...si filme cu cowboy. :)) In mintea mea de copil, chestia asta mi-a creat o afinitate puternica fata de natia vecina, pe langa impresia, foarte corecta dealtfel, ca la ei e mult mai bine decat la noi. Prin anii 90, eu si majoritatea romanilor am aflat cu oarecare uimire ca la "sarbi" nu sunt numai sarbi. Mai sunt inca vreo 6 natii, care incepusera sa se certe intre ele. Insa acum aveam si noi televiziune, si mai trebuia sa ne ducem la Severin sa cumparam blugi si guma de mestecat de la ei, asa ca nu ne mai afecta foarte tare. In '99 cand cu razboiul din Kosovo si cu bombardarea Belgradului de catre Nato, cu totii am fost un pic "sarbi", iar cand cetatenii Belgradului au iesit sa cante pe podurile orasului in timpul bombardamentelor, am fost mandrii ca astia sunt vecinii nostrii. Dar hai sa vorbesc doar in nume personal, oi fi fost doar eu.

duminică, 22 mai 2011

Mos Craciun exista

Stimati oameni, Mos Craciun exista si acuma vine si vara. Cu avionu ca deh...ne-am modernizat si Rudolf cica nu zboara bine pe caldura ca are racirea pe aer, se supraincalzeste si da rateuri. Posesorii de Oltcit stiu despre ce vorbesc. Ca si aia de Harley dar... noi sa fim sanatosi.
Deci... acuma atentie ca incepe.
Lumeeeeeeee, Lumeeeeeeeee: Cei ce iubesc natura verde, reprezentata mai ales in forma de frunze rulate intr-o hartiuta, fanii prajiturelelor spatiale, cei  pasionati de vitrine luminate discret de un felinar rosu, biciclistii, pasionatii de arta si arhitectura si iubitorii de flori au sansa, prin nemarginita generozitate a KLM-ului, sa ajunga in locul unde piticul pasiunii lor va fi satisfacut cu varf si indesat. La AMSTERDAM. Ce tre sa faci? Nu mare lucru, dar trebuie sa faci pana pe 25 Mai:
Daca ai blog - intri in aplicatia Facebook KLM Romania, iti creezi propriul "Tile" (adica iti alegi o poza, te faci simpatic, dupa care iti alegi si un slogan). La final, vei putea salva poza ca as ai ce arata la copii si nepoti si sa ai ce pune pe birou la munca, sau pe cruce...dupa caz. Dupa aceea, daca tot esti blogger, trebuie sa scrii un articol de minim 200 de cuvinte pe blogul tau despre aceasta aplicatie, sa atasezi fotografia ta proaspat obtinuta in aplicatia KLM Romania si sa iti indemni cititorii sa foloseasca si ei aplicatia. Intri aici si lasi un comment cu un link catre blog-ul tau. Pentru curiosi regulamentul oficial este aici.
Daca inca NU ai un blog – intri pe aceasta aplicatie Facebook, faci tot ce fac si aia cu blog, dupa care iti salvezi poza rezultata si o pui pe Facebook la KLM

Sunt puse in joc 2 bilete la Amsterdam, si pe langa astea...surpriza....4000 de oameni au sansa sa-si vada mutra pe un avion real al KLM. Din ala care zboara. Prin aer. Deci poti fi tu, Donald Trump si inca 3999 oameni care au poza pusa pe un avion. S-ar putea si Florin Salam da nu-s sigur. Daca nu casitigi nici bilet, nici poza pe avion ramai cu poza pe birou, cam ca asta de mai jos, si nu dispera....incearca la Loto. :)
Pentru posteritate

sâmbătă, 21 mai 2011

Impresii Sarajevo - e greu sa gasesti un mix bun - Partea III - 2 zile in Sarajevo

Am ajuns in Sarajevo pe la 4 dupa amiaza, ora locala. Un drum superb de 985 km fix de la Bucuresti, dar al naiba de obositor. Intrarea in Sarajevo a fost abrupta rau, la propriu, pentru ca orasul e situat intr-o vale si inconjurat de, uimitor dar adevarat, munti.
Prima impresie a fost de uluire pentru ca am dat de un oras cu adevarat modern, curat, cu mult verde (deh...e in munti) cu un asfalt perfect, de mai mai sa cred ca am nimerit in Berlin nu in Sarajevo. Cred ca la uluirea mea au contribuit foarte mult si ideile preconcepute ale unuia care a crescut cu melodia lui Dr Alban - Fire in Bosnia. :)) Insa la prima vedere urmele razboiului sunt invizibile.
Am setat GPS-ul pe adresa hotelului, si m-a dus in ditamai bulevardul cu 5 benzi pe sens. Aveam rezervare facuta la Hotelul Merona, prin www.booking.com.

vineri, 20 mai 2011

Impresii Sarajevo - e greu sa gasesti un mix bun - Partea II - Drumul

Buuuuuuuuuun. Deci am ajuns la Portile de Fier. Aici toate formalitatile vamale merg destul de usor, insa dupa tot tam tam-ul de acum cateva luni cu "spaga in vami" dureaza ceva mai mult. Toutusi daca nu ai numar de Mehedinti si nimic de declarat dureaza maxim 10 minute controlul pasapoartelor si cel vamal din partea romaneasca a podului. In partea sarbilor nici macar atat. Luati la puricat sunt doar localnicii care se ocupa cu micul trafic si care trebuie sa cotizeze...c-asa-i in tenis.:)

De anul trecut din Iulie cetatenii romani nu mai au nevoie de pasaport pentru a intra pe teritoriul Republicii Serbia. Se poate trece cu Buletinul/Cartea de Identitate valabile. 


Dupa trecerea de vama sarbeasca drumul se bifurca, stanga spre Kladovo (de unde toti Mehedintenii se aprovizioneaza cu tigari, detergenti, carne si cam orice altceva preturile in Serbia fiind cu minim 25% mai mici decat la noi) si dreapta spre Belgrad.

joi, 19 mai 2011

Impresii Sarajevo - e greu sa gasesti un mix bun - Partea I - Plecarea

Abia m-am intors dintr-o vizita de 2 zile la Sarajevo, capitala Bosniei si Hertegovina, tara aia care mai nou ne bate de ne usuca la fotbal pentru ca, nu?...isi doreste mai mult victoria. :))
Dar sa lasam fotbalul ca sa nu avem motive de tristete inca de la inceput.

Deci, m-am hotarat sa plec la Sarajevo cu motocicleta. Ca orice om constiincios stabilesc traseul, fac programul, stabilesc intalniri acolo, fac rezervari la hoteluri. Planul meu era sa plec Sambata din Bucuresti, sa raman noaptea la Belgrad dupa care Duminica sa plec spre Sarajevo, urmand sa ajung acolo spre seara, iar apoi Luni sa rezolv toate treburile, sa apuc sa vad un pic orasul, iar Marti dimineata sa plec spre Sofia. Dupa ce am stabilit eu toate astea, cu o zi inainte sa plec, in infinita mea intelepciune de pe urma, ma gandesc sa ma uit si pe prognoza meteo. Ei si cum am deschis pagina, deja am simtit lacrimile in coltul ochilor. 5 grade celsius, ploaie, vant...toate conditiile pentru o plimbare de vis.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...